Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Бошнакова: Опитваме се да си живеем въпреки вируса и сякаш го няма

Решението за затваряне на училища и университети е взето ангро, смята преподавателят

Десислава Бошнакова
Снимка: Личен архив

Обвиненията, че българинът не спазва мерките, са доста преувеличени. Поне около мен, ако щете дори по улиците и по броя на колите се усеща драстично намаление на броя на хората, които са повече навън, събират се на групи. Непрекъснато ни се внушава, че българинът нищо не спазва.“ Това каза пред БНР проф. Десислава Бошнакова, ръководител на департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет.

За да се спазват правилата, те трябва да идват от авторитетни институции и хора, които дават добри примери, както и мерките да се налагат с адекватна комуникация, смята Бошнакова.

Изгубихме времето от март насам, за да сме готови с решения. Имахме 6 месеца, в които можехме да планираме и да направим нещата доста по-различни. В момента ние просто се опитваме въпреки вируса да продължим да си живеем, сякаш него го няма“, коментира Десислава Бошнакова в предаването „Преди всички".

Според нея решението за преминаване в дистанционен формат на големите ученици и студентите е било взето ангро, без да се отчитат специфики.

От 13 март до ден днешен не бяха взети много решения за действия, които биха могли да направят днешната ситуация да изглежда по друг начин, отбеляза преподавателят.

„Ние можехме да вземем решение и да започнем учебната година по-рано, за да имаме време, когато е топло и когато могат да се провеждат неща навън. Университетите можехме да започнем по-рано. Можехме, както на много места се е случвало по света, да използваме лятото, за да направим сериозна база от дигитално съдържание, което учителите да ползват“, коментира Десислава Бошнакова.

Бошнакова попита още как се осъществява онлайн обучението, след като учителите не разполагат с техника:

В началото на септември министърът на образованието каза, че над 50% от учителите не разполагат с техника, с която да водят онлайн обучението. Това се знаело вследствие на края на миналата година. Моят въпрос е, при условие, че има поръчани устройства, но те ще дойдат напролет, как се случва онлайн обучението на учениците в момента?“

У нас и без Covid автономността на отделните училища, на отделните учители при взимането на решения почти не съществува, каза още проф. Бошнакова.

В Нов български университет например мерките са се спазвали изключително прецизно, разказа тя.

Ходехме с маски. На всеки вход е инсталирана термокамера. Във всяка зала има машини, които „ловят“ микроби. Навсякъде има дезинфектанти.“

Преди затварянето на университетите студентите в НБУ са имали възможност да избират дали да присъстват на учебните занятия или да ги следят онлайн, бил е прилаган хибриден модел.

Поне аз не виждах струпване, но взетото решение касае абсолютно всички. Има училища в малките населени места, където няма такива струпвания и няма нужда от тези крайни мерки“, подчерта проф. Бошнакова.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна