Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуален урок за най-малките ученици им показва как да се движат безопасно

Кадър от клипа, посветен на пешеходците

В 30 български училища започва образователна кампания по безопасност на движението по пътищата. Част от нея е виртуален урок, в който ще вземат участие над 8000 деца от първи, втори и трети клас в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велинград и Ловеч.

Онлайн мултимедийният урок е в три части, който представя трите роли на децата като участници в движението по пътищата – пешеходци, пътници и водачи.

Разработен е от компания за напитки съвместно с експерти от Министерство на образованието и науката и с инспектори от отдел "Пътна полиция“ към Главна дирекция "Национална полиция“ на Министерството на вътрешните работи.

Очаква се участниците в кампанията "Пресичам безопасно с TEDI“ - учениците от началните класове, до усвоят важни правила за правилно поведение при пресичане на улици, при пътуване в автомобил и при управление на велосипеди и тротинетки. След урока те ще могат да попълнят и онлайн тест за проверка и затвърждаване на новите знания.

„Не бива да очакваме децата да имат поведение на възрастните. Трябва да им са разясняват и повтарят правилата. Кампанията е полезна и за тях, и за нас като пътни полицаи. В клиповете с анимационно мече показваме трите основни поведения на пътя, отбеляза пред Радио София инспектор Мария Ботева. И допълни, че чрез програмите на БНР успешно се достига до съзнанието и нагласите за правилно поведение на пътя на участниците в движението от всички възрасти.

Компанията инициатор вече провежда успешно образователни кампании по безопасност на движението по пътищата сред най-малките ученици на територията на Полша и Румъния.

Тази година за първи път България става част от инициативата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна