Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдана Карадочева и Стефан Димитров пяха за романтичен пътеводител

Антонина Стоянова ориса на успех книгата на Магдалена Гигова „София. Адресите на любовта“

Светлана Тилкова, Стефан Димитров и Богдана Карадочева

Богдана Карадочева и Стефан Димитров създадоха незабравим празник при представянето на книгата „София. Адресите на любовта“ от Магдалена Гигова. Те тематично изпяха две песни – едната за любов, а другата – за столицата (с изричната уговорка, че вече не е нито тъмна, нито страшна) и предизвикаха бурните овации на присъстващите, които им пригласяха през цялото  време.  А запознати отбелязаха, че едва ли има по-подходящи за представянето на четивото изпълнители от двама почетни граждани на София накуп, каквито са Богдана и Стефан.

Сред гостите блестеше бившата първа дама на България Антонина Стоянова, председател на фондация „Ценности“, която създава запомнящи се културни събития и работи по просветителски проекти. Макар да страни от светския живот, тя стана добрата орисница на „София. Адресите на любовта“ с присъствието си.


Книгата, издадена от астроложката Светлана Тилкова-Алена и съпругът й Андрей раздипля 47 любовни истории на известни българи, които се случват в София. Тя е илюстрирана с 291 снимки и рисунки. Те показват мястото, където се развива действието в минали и наши дни. Уникалните архивни свидетелства са предоставени от Музея за история на София.  

Магдалена Гигова благодари на всички, дошли да честват любовта в Къщата на София. Изборът на мястото изобщо не е случаен – това е домът на голямата актриса Адриана Будевска, пропит с духа на поколения видни интелектуалци и проектиран от прочутите архитекти Васильов и Цолов. В него се развива действието на една от главите в книгата.

Авторката изрази признателност към издателите за полиграфическото бижу, което са създали. Книгата върви с карта, на която не само са отбелязани „любовните адреси“, ами е изчислено за колко време се изминават различните маршрути пеш, с колело и с тротинетка, ако сте решили да си направите романтична разходка с обичания от вас човек.

Разкошни виолетови орхидеи и благопожелания поднесе изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова.

Маги Гигова не пропусна да отбележи заслугите на д-р Милен Врабевски, който също почете тържеството, (въпреки че му предстоеше концерт с Рони Ромеро и Intelligent music project), за издаването на „Шепот от стари дантели“, книгата предшественик на „София. Адресите на любовта“.

Светлана Тилкова-Алена сподели, че когато е чела томчето често си поплаквала, заради разказаните с умение и красноречие любовни истории.

Зам.-министърът на труда и социалните грижи Зорница Русинова, председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, тв водещата Мира Добрева, звездата от „Откраднат живот“ Гергана Стоянова, ПР-експертите Ива Екимова и Десислава Бошнакова, цяло съцветие от носителки на титлата „Мисис България“,  „Мисис Баба“ и „Мисис Дама на годината“, предвождани от продуцента на конкурсите Меги Савова се наредиха на опашка за автограф от авторката.

Художникът Иван Яхнаджиев, както винаги с пъстра душа и облекло, зарадва авторката с  превърнати в произведение на изкуството нейни снимки.

Журналистът Явор Цаков и половинката му Капка Амзина поднесоха кошница с цветя и послание във формата на сърце.  

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба оцени по достойнство домашните сладки-сърца, донесени от приятели от израелското посолство. Наздравици за успеха на книгата вдигнаха почетният консул на България в Конго Теодора Игнатова, певицата и композитор Диана Дафова, журналистката Валерия Велева, шампионката по атлетика и бизнес-дама Мерлин Арно, нумероложката Милена Иванова-Еа, политикът от зората на демокрацията Константин Мишев, организаторката на „Вино на годината“ Снежана Спасова.

Всички ръкопляскаха бурно на преподавателя от Музикалната академия Иван Георгиев-Балки, който изпълни на джура-гайда нестинарски мелодии.  

Любимците на маестро Йордан Камджалов Емрах и Реджеб, ангелогласните братя от Родопите, заплениха публиката с песни за любовта. Любопитното е, че единият е завършил Консерваторията, а другият -  Художествената академия, но и двамата рисуват прекрасно, пеят и свирят на няколко инструмента. Неотдавнашната им изложба в Къщата на София премина с голям успех.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна