Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Декова: Будители са всички хора с вътрешна светлина

Поезията ми помага в работата на психолог. Особено когато работи с деца един психолог си служи с притчи, с приказки“. Това сподели за предаването „Хоризонт за вас“ Албена Декова, председател на Дружеството на писателите в Плевен.

Тя е завършила „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Психология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, след което работи като журналист в плевенски медии и като специалист по реклама и връзки с обществеността. От 2008 г. е училищен психолог в НУ „Отец Паисий“ в Плевен. Пише поезия, разкази, есета и рецензии.

По думите ѝ учителите са съвременни еквиваленти на будителите от миналото – сърцати, отговорни и раздаващи се.

„Днес будител може да бъде всеки един от нас. Доброволците, лекарите. Хората, които носят вътрешна светлина и я разпръскват над останалите, за да им вдъхнат вяра, надежда, любов“.

Декова е категорична, че енергията на писаното слово зарежда хората с нещо, което им е липсвало дълго време: Албена Декова

„Изпитанията раждат най-големите творения човека, не само в областта на изкуството. Творчеството може да бъде навсякъде и всеки човек е творец по своята същност“.

Албена Декова обяви пред „Хоризонт“ и победителите в различните категории на наградата на името Александър Муратов.

Интервюто с Албена Декова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна