Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Портних: Изграждането на икономическата зона край Варна ще започне следващата година

Иван Портних
Снимка: Румен Сарандев

Обещанието на кмета на Община Варна Иван Портних беше направено за предаването на Радио Варна "Позиция". Въпросите около индустриалната зона на Варна от последните години касаят сроковете на стартиране, като на няколко пъти беше обявено, че това ще се случи тази година:

("Заедно със съседните общини Варна ще изгради нова икономическа зона западно от града. Това съобщи днес кметът Иван Портних. Тя ще бъде разположена на над 7000 декара близо до магистрала "Хемус" и ще има статут на обект с  национално значение. Изграждането ѝ ще започне след Нова година, когато се очаква да бъде приет и Общият устройствен план на Община Аксаково."- 26.09.2019)

Към момента вървят поправките на ОУП на Аксаково. Според кмета на Варна приемането на Общ Устройствен план е изключително сложен процес който изисква съгласуването и координацията на различни институции. Той изказа благодарност на правителството за помощта при съглусавателните процедури в различните министерства.

"Основната стъпка е факт, в момента се възлага изработването на подробен устройствен план (ПУП) с приемането на който може да се пристъпи към съответните стъпки към изграждане на инфраструктурата в зоната. Вярвам, че и с подкрепата на националната компания „Икономически зони” и на правителството, догодина ще се пристъпи към реалното изграждане на икономическата зона на Варна"

Според Иван Портних до средата на следващия месец изграждането на Рибарското пристанище в местност Карантината трябва да е приключило и ще се пристъпи към експлоатация на съоръжението. Кметът на Варна заяви и че към момента няма задействана процедура за изграждане на висока сграда в района на градинката на Севастопол срещу хотел "Черно море"

(още от интервюто може да чуете в звуковия файл)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!