Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа - тенис кортът в 5G съревнованието между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ бдят за сигурността на безжичната мрежа в Европа. Това трябва да осигури спокойствие при навлизането на 5G технологиите. Посланието често може да бъде чуто от Вашингтон. В началото на седмицата стана част и от дневния ред в България. Помощник държавният секретар Кийт Крак беше в София за подписването на меморандум за включване на страна ти към инициативата „Чиста мрежа“, в която членуват повечето от страните в НАТО.

„Европа е нещо като тенис корт в това съревнование, при това корт в задния двор. Истината е, че Европа трябва да намери своето място и да използва всички възможности, за да се позиционира правилно“. Това каза Тим Рюлинг от Шведския институт за международни отношения.

Той е убеден, че безжичните технологии от пето поколение са не само фронтова линия между Съединените щати и Китай, но и основата на следващата икономическа революция.

„5G технологията ще обогати възможностите за свързаността на много устройства - в домовете ни, когато говорим за здравни грижи. Например, ако имаме пейсмейкър, е важно да има данни за състоянието ни постоянно. Също така тази технология ще помогне подобряването на мобилността, като има връзка с колите, които шофираме. В света на машиностроенето пробивът ще бъде невероятен“.

От Мериленд проф. Ашутош Дута, част от екипа на Института на инженерите по електротехника и електроника и от преподавателския състав в университета „Джонс Хопкинс”, обръща сериозно внимание върху сигурността на 5G.

Но преди това един ключов въпрос, често задаван от противниците на петото поколение мрежова свързаност - какви опасности за здравето ни крие 5G?

„Мисля, че ние трябва да погледнем от научна гледна точка към този въпрос. Хората намират най-различни публикации. Организацията, която представлявам, също се занимава с този въпрос. Самият аз съм чел доста доклади по темата - в някои от тях се описват определени открития, а други оборват същите тези открития.

Ако настоявате за специфичен отговор от мен, той ще е - следете научните публикации. Няма категоричен отговор на този въпрос. Някои хора си позволяват да използват, не бих го нарекъл „фалшиви новини”, но не достатъчно аргументирани тези. В същото време първоначално се появиха доклади, че 5G мрежата ще бъде изключително полезна за хората, но последваха и други научни доклади, според които „вълните” преминават през човешкото тяло. Бих ви предложил да не вярвате сляпо на всичко, което четете по въпроса. Когато имате съмнение, наистина се обърнете към научната общност и то към специалисти от сферата, която ви интересува.

Проф. Ашутош Дута е категоричен, че инициативата „Чиста мрежа” е ключов елемент от сигурността и приветства факта, че не само България, но и други страни от Европейския съюз членуват в нея.

Опасността от китайските технологии ли идва, или това е преекспонирано политическо схващане?

„Сигурността е важна, изключително важна. Преминаването от 4G към 5G поставя няколко въпроса, които аз наричам „стълбове на сигурността”. С преминаването към новото поколение безжична мрежа ние добавяме много елементи и функционалности в нашите „облачни” технологии, което има и своята инфраструктурна обезпеченост. Също така се надгражда начинът, по който устройствата комуникират помежду си.

Всичко това е добавена стойност, който получавате, но тя идва и с допълнителен риск за сигурността. За да отговоря конкретно на въпроса ви, ще се обърна към риска, който идва по линията на доставка. Уязвимости има по всяка точка от доставката на 5G комуникацията - от инфраструктурата до устройствата и приложенията, които ползваме, както и виртуалното пространство, в което съхраняваме съдържание. Това простичко означава, че с навлизането на новото поколение безжична обезпеченост ще трябва да повишим значително сигурността по всички точки на доставка от софтуерна и хардуерна гледна точка. Необходим е и много по-сериозен контрол на сигурността.

В такъв случай - трябва ли да има забрана за технологиите на китайските компании, особено „Хуауей”?

В много държави има компании от сектора, не е само „Хуауей”. Има ги и „Ериксон” например. Мога да изброя много други производители на оборудване и то не е само на персонални компютри или мобилни телефони. Става дума за много голяма палитра от техника и най-важното - чипове. Всяка държава избира не само инфраструктурната обезпеченост на доставчика, но и как да осигури мрежата. Важно е да има непрекъснат мониторинг на сигурността. Заплахите са на всяка крачка.

Проф. Дута признава, че има политически измерения на въпроса, но предпочита да се придържа към експертните теми. Тим Рюлинг:

„Един общ аргумент, който винаги е представян в подкрепа на забраната на „Хуауей“, е, че по този начин се връзват ръцете на китайския шпионаж и ще се предпазим от възможността в един хубав ден Китай просто да ни спре 5G мрежата. Всъщност, това са две много основателни причини за притеснение. Проблемът е, че чрез забраната на тази компания, не се елиминира вероятността са сбъдването на някои от нашите страхове.

От политическа гледна точка вече можем да видим, че Китай използва мрежовата зависимост за постигането на своите цели. Пекин отправя заплахи и решава проблеми чрез доставката на качествена услуга или нарушаването й. Ето защо е напълно разумно да бъдем подозрителни към държава, която дори не е съюзник на Европейския съюз в НАТО“.

В такъв случай не залитаме ли твърде сериозно към другата страна на тази технологична война - Вашингтон?

Не бих се съгласил, че влиянието на Съединените щати в Европа се увеличава. Факт е, че то става много по-видно. Искам обаче да подчертая, че няма да бъдат американски доставчиците 5G в Европа, а ще бъдат „Ериксон” и „Нокия” - две изцяло европейски компании.

Говорим за технологична война по оста Вашингтон - Пекин, но каква е ролята й по другата конфронтнационна линия - търговията, където Европа има доста сериозно присъствие?

Войната за 5G е изключително важна. От една страна тя е част от търговската война, от друга - се води самостоятелно. Търговската война е нещо, което администрацията на президента Доналд Тръмп започна, защото искаше да намали зависимостта на Съединените щати от Китай и в същото време на увеличи натиска върху Пекин, с което да го накара да промени икономическия си курс. Важността на 5G за свързаността го прави част от търговската война.

Но въпросът отива далеч отвъд нея и навлиза в сферата на сигурността на мрежата. За да ме разберете правилно, въпросът е кой ще бъде следващият папа? Не е просто натискът върху Китай, а борбата за влияние върху бъдещето дигитално развитие, новата индустриална революция и икономиката на бъдещето в глобален мащаб.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна