Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски специални части освободиха отвлечен в Нигер гражданин на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски гражданин, отвлечен в западноафриканската страна Нигер по-рано тази седмица, е бил освободен днес при светкавична операция от американски спецчасти в съседна Нигерия, където е бил държан за заложник от "въоръжени мъже", съобщи Пентагонът, цитиран от "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".

"Американският гражданин е в безопасност и е под грижите на Държавния департамент", се казва в съобщението и се добавя, че при операцията няма пострадали американски военни. Държавният департамент потвърди днешната операция, като поясни, че тя е била проведена в северната част на съседна Нигерия.

Филип Натан Уолтън бе отвлечен от своята ферма в Масалата, Южен Нигер, във вторник сутринта, след което похитителите му поискаха откуп от бащата на мъжа.
В последно време в Нигер зачестяват атаки от екстремисти, свързани или с "Ислямска държава", или с "Ал Кайда". Преди два месеца екстремисти от ИД убиха шестима френски хуманитарни работници и техния гид от Нигер, докато те били на посещение в природен резерват източно от столицата.

Американски официален служител, пожелал анонимност, каза, че няма твърди индикации, че отвличането на Уолтън е свързано с тероризъм и че то по-скоро е имало за цел получаване на откуп. Но служителят добави, че американското правителство се е опасявало, че заложникът може да бъде предаден на друга терористична група, или че случаят може да се проточи твърде дълго.

Според него Уолтън сега е върнат в Нигер, а откуп не е платен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна