Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екстремните спортове 25-31 октомври 2020

Виктория Деянова
Снимка: Бранислав Бранков

Росен Руев изкатери боулдър от високата категория на трудност 8B на Бели Искър, Рила, Владислав Ангелов записа “Victory Pizza Connection” 8a+ на Дряново, а Кристиян Петров - “Те тва е” 8а+ на Врабча.Бранислав Бранков и Виктория Деянова се завърнаха от едномесечен трип в Алпите, където са направили серия изкачвания:

1. Aiguille du Chardonnet (3824m), маршрут "Charlet-Bettembourg" D+/TD- 450m M3/M4 до 85° лед;

2. Grand Rocheuse (4122m), маршрут "Bettembourg-Thivierge", 800m, TD 75°

3. Grandes Jorasses (4208m), маршрут "The Shroud", TD 750m, М5-, 85° към 55° - до върховия ръб. Отказали са се от върха, понеже са се забавили с катеренето;

4. Pointe du Domino (3648m), маршрут "Le Petit Viking", TD 600m, M4-M5, 85°

Това е част от подготовката им за експедиция до Андите догодина от проекта им “Big Ice Expeditions” - преминаване през най-големите и технични ледени шапки в света.


К2 през зимата

Все по-екзотично звучи обявената по-рано този месец международна експедиция до К2 идната зима. Тя е организирана от най-голямата трекинг агенция в Непал, а ръководител ще бъде световноизвестният Дауа Шерпа. 38-годишният непалец е най-младият човек в света, изкачил всички осемхилядници, а в момента с брат си Мингма Шерпа ръководят агенцията. Дауа, обаче, ще остане в Базовия лагер на пакистанския първенец К2, който остава единственият осемхилядник, неизкачен през зимата, въпреки дългогодишните опити на най-елитните алпинисти в света. Защото за зимно изкачване на който и да е осемхилядник се изисква изключително богат опит, издръжливост в неочвешки студ, но и голям късмет с крайно нестабилното време. Всичко това важи в най-голяма степен за суровия К2 - сочен от мнозина за най-трудния осемхиляндик.


Конте и Минготе

На този фон буди учудване заявеното от Дауа Шерпа пред българския сайт “Върхове” намерение участниците в експедицията идния декември да бъдат тествани на място дали са подходящи за подобно изпитание. Това означава, че нивото на подготовка на клиентите на агенцията, сред които е и българинът Атанас Скатов, ще бъде преценено, след като те вече са платили таксите си и са пристигнали на място. 

Съмнение за чисто рекламния замисъл на експедицията буди и фактът, че обявената в първоначалния списък Тамара Лунгер - свръзката на италианеца Симоне Моро, с когото миналата зима направиха опит на Гашербрумите, а година по-рано осъществеиха първо зимно изкачване на Пик Победа - отрече да е давала съгласие за подобна експедиция до К2. Лунгер написа в социалните мрежи, че когато има решение, ще го обяви самата тя, а името й, междувременно, беше премахнато от списъка с участниците. От там отпадна и първоначално включеният словенец Томас Ротар. 

Иначе в експедицията има представители на 10 националности - от Непал, Испания, Чили, България, Швейцария, Гърция, Великобритания, Германия, Белгия и Италия, общо 11 клиенти и 15 шерпи, сред които са някои от най-опитните, участвали в последните зимни опити на Алекс Чикон на К2 и на Еверест. От всички участници само Сержи Минготе и неговите партньори в последните му няколко експедиции - чилиецът Хуан Пабло Мор и италианецът Матиа Конте, ще опитат атака без допълнителен кислород. Минготе ще бъде заместник на Дауа Шерпа и ще води групата на терен, а непалецът ще остане в Базовия лагер. Към състава на експедицията, чийто списък остава отворен засега, ще се присъедини и холандецът Арнолд Костър, който живее в Непал и има над 40 експедиции като гид в Хималаите, Америка и Африка.


K2

Освен тази експедиция, на К2 се заформя още една тази зима. В нея щеучаства Джон Снори от Исландия, който вече направи опит миналата зима, като достигна до 6600 м. Негов партньор ще бъде соченият за най-опитния пакистански алпинист - Али Садпара (участник в първото зимно изкачване на Нанга Парбат, заедно с Алекс Чикон и Симоне Моро, както и в опита на Чикон на Еверест).

Всичко ще зависи, в крайна сметка, от развитието на ситуацията с коронавируса в Пакистан, както и в останалата част от света, откъдето са всички замесени.


Зимна експедиция на Броуд Пик

Зимна експедиция се подготвя и за Броуд Пик (8051 м). Опит там ще направят Алекс Годфарб (с руско и американско гражданство) и унгарецът Золтан Шланко, които миналата година изкачиха шестхилядника Лобуче (6119 м), а след това Годфарб качи и Ама Даблам (6812 м). Двамата не възнамеряват да използват носачи и допълнителен кислород. Ще се аклиматизират на Мон Блан, а Шланко ще носи ски за евентуално спускане от Броуд Пик.

Първото зимно изкачване на Броуд Пик е осъществено от поляците Мачией Бербека, Томаш Ковалски, Артур Малек и Адам Биелицки през март 2013 г. На слизане Ковалски и Бербека умират. Миналата зима Денис Урубко направи самостоятелен опит на Броуд Пук, но се наложи да го прекрати, заради твърде опасни метеорологични условия.


Катерене-свят

Французинът Себастиен Буан осъществи премиерно преминаване на линиите “Beyond integral” 9b/+ и “Terra Nova” 8c+ в района на Пик Сен Луп, Франция. Това стана по време на обиколката му по някои от най-трудните спортни маршрути в страната от 80-те и 90-те години на миналия век. “Beyond integral” 9b/+ е 50-метрова линия, започваща с 9а+, почивка и боулдър 8А+.


Британецът Джеймс Пиърсън направи повторение на “Tribe” - близо 30-метров трад маршрут, сочен за един от най-трудните в света. Той се намира в Кадаресе, Италия и е изкатерен за първи път от италианеца Якопо Лархер през пролетта на 2019 г. И Пиърсън, както и Лархер не посочват категория на трудност, но Пиъсрън отбелязва, че това са били най-трудните движения в катерачаната му кариера до момента.


А, междувременно, австриецът Якоб Шуберт се разходи до Арко, Италия, където  за 5 дни изкатери три маршрута 9а и шест нови линии от 8b до 8c.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от