Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тетевен отбелязва своя празник

| обновено на 01.11.20 в 08:54
Снимка: Община Тетевен

В Деня на народните будители Тетевен отбелязва своя празник и 143 години от освобождението на града от османско иго. Заради пандемията повечето от събитията предвидени в празничната програма бяха отменени. При спазване на противоепидемичните мерки в двора на църквата „Всих святих“ ще бъде отслужена панихида за загиналите за освобождението на града руски войни и местни жители. След това на централния площад в града тържествено ще бъде издигнато националното знаме, а на закрито заседание на Общинския съвет ще бъдат връчени почетни отличия на заслужили  дарители и деятели.

Със званието „почетен гражданин на Тетевен“ ще бъде удостоен един от най-големите дарители на общината през последните години Васил Александров, поясни кметът Мадлена Бояджиева:Мадлена Бояджиева

"Духът на Тетевен е жив. Това е много важно, особено в такава трудна епидемиологична обстановка. Хората трябва да съхранят духа си и да знаят, че и в миналото също е имало трудни моменти. Градът е бил опожаряван до основи и пак е оцелял, така че нека да гледаме оптимистично".

Бояджиева поясни, че общината е успяла да преодолее значителното намаление на собствените приходи от началото на пандемията.

„Към 30 април общинските приходи бяха с над 360 хиляди лева по-малко в сравнение със съшия период на 2019 г. Постепенно към шестмесечието  тази разлика беше намалена, а към 30 септември  собствените приходи са се увеличили и дори имаме повече в сравнение с 2019 г.  около 200 хиляди лева.“

Тя допълни, че в резултат на ограниченията заради пандемията са намалели приходите от таксите от детските градини, спортния център, паркингите, музея, такса битови отпадъци, данъка върху недвижимите имоти и туристическия данък.

„Затова и планираме в бюджета за следващата година,  специално за туристическия данък  да заложим малко по-реални цифри във връзка с пандемията, за да имаме  предвидимост на приходите“, каза още Бояджиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна