Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на народните будители

| обновено на 01.11.20 в 11:25
Снимка: колаж: Яна Стаменова

Днес отбелязваме Деня на народните будители. В този ден цяла България чества личностите, полагали основите на обществения и културен живот на страната - творци, просветители, революционери и други общественици.

Празникът е създаден през 1922 от правителството на Александър Стамболийски, за да се почетат „далечни и близки строители на съвременна България“.  

На днешния празник ще станат ясни носителите на ежегодната награда на Българското национално радио „Будител на годината“. До вчера на сайта на радиото можеше да се гласува за един от 10-те финалисти в конкурса. Номинираните са хора, които чрез различни инициативи вдъхновяват околните, създават промяната и творят добро. 

„Будителите не са само хора от миналото. Това най-добре го показват българските лекари и учители“, написа във Фейсбук по повод празника премиерът Бойко Борисов. „Със своята отдаденост и саможертва в тази тежка и необичайна ситуация, те заслужават поклон и благодарност“, допълва Борисов.

Според президента Румен Радев днешните будители са непримиримите българи, издигнали своя глас с искания за по-справедлив живот, изобличаващите демагогията и корупцията, както и журналистите, търсещи и изнасящи истината. „От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре“, пише държавният глава в своя поздравителен адрес.      

Негово светейшество патриарх Неофит отправи молитва за всички носители на славния и несломим български дух.

В своето обръщение по случай Деня на народните будители главата на Българската православна църква отправя признателност към всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на българския народ.

Духовният водач изтъква и подвига на съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати предизвикателства, но продължават святото дело на българската духовност и просвета. 

„Честит Ден на народните будители! Посолството на САЩ почита българските просветители, писатели, революционери и будители на националния дух, стремящи се към образование и книжовност“, написа във Фейсбук американската дипломатическа мисия у нас.

Денят на будителите ще бъде отбелязан с различни инициативи в страната, които тази година са ограничени заради мерките срещу разпространението на коронавируса. 

Извънредната пандемична ситуация е основна тема на международния студентски филмов фестивал "Ранно пиле", който ще се проведе онлайн от днес до 3 ноември. Филмите могат да бъдат гледани на сайта на фестивала earlybird.org. В програмата са включени 29 кратки ленти на режисьори от 19 страни, като централна тема на произведенията е карантината. Целта е да се представят различни гледни точки на младите творци за това, което обществото преживява. В рамките на фестивала международно жури ще определи носителите на 4 отличия на обща стойност 1900 долара.

В Деня на будителите Портал "Култура" ще връчи награди за проза и хуманитаристика. Отличията ще бъдат раздадени тази вечер в книжния център на бул. "Витоша" 37 в София.

Ученици от Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ” ще отбележат Деня на народните будители, като се погрижат за гробовете на редица наши общественици, учени и творци. Ще бъдат почистени десетки паметни плочи и местата около тях в Централните софийски гробища. Инициативата се провежда за трета поредна година.

Проявата на учениците, превърнала се в традиция за Класическата гимназия, е жест на уважение и поклон към народните будители, коментира единайсетокласникът Петър Сомлев:

"Като осъзнаваме преходността си успяваме да съхраним и да носим и светлата част от нашето минало. Така ще може да бъдем повече човеци и българи".

Ученикът приканва всеки желаещ да се включи в инициативата.

С поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Ради Иванов Колесов ще бъде отбелязан Деня на народните будители в Ямбол.

Всички останали прояви в Ямбол са отменени, заради усложнената епидемиологична обстановка. Обявената церемония по връчването на наградите на отличени ученици, призьори на национални, балкански, европейски и световни конкурси, олимпиади и състезания, както и техните преподаватели, ще се състои при по-подходящи и безопасни условия.

Призивът на общинското ръководство към гражданите, които ще почетат празника с поднасяне на цветя пред барелефа на народния будител Ради Иванов Колесов, е да спазват противоепидемичните мерки.

В Радомир ще бъде открит барелеф на писателя Светослав Минков.

В Деня на народните будители Тетевен отбелязва своя празник и 143 години от освобождението на града от османско иго.

В Габрово освещават нов православен храм.

В Деня на народните будители Община Пловдив отличи 30 учители и директори за училища ярък принос в образованието. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!