Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се обсъжда налагането на нови ограничителни мерки

Министър Ангелов: Тръгвам по болниците, отказващи да разкрият легла, ще видите последствията

25 микробуса от системата на МВР са на разположение на Спешна помощ

Министър Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

"От днес са осигурени 25 микробуса от системата на МВР, оборудвани с шофьори и втори човек в тях, обучен на първа долекарска помощ. Те са на директно подчинение на директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев". Това каза пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че в системата на Спешна помощ ще бъдат включени и всички частни линейки, за които министърът ще проведе разговор в понеделник.

"Легла има достатъчно и в София, и в страната", уточни здравният министър. 

Той беше категоричен, че със спирането на плановите операции не се прекъсва лечението на хората, а се приоритизира:

"Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора. Точно затова нямаме планов прием и планови операции. Няма да се колебая, няма да давам назад, нито ще спра да бъда решителен и да вземам бързи решения. Нито имаме време да си говорим повече, нито имаме време за търсене на компромис! Действия сега и на момента от всички в системата - денонощно!".   

По думите на министър Ангелов по Конституция всички болници са равни и частните болници "трябва да си направят организацията така, че да лекуват не само избрани от тях случаи, а ще лекуват всички случаи. След като частната болница има разрешение за извършване на дейност, ще си направят необходимата организация".

"Законова промяна е внесена, чакам решението на депутатите", подчерта проф. Ангелов във връзка с негово предложение болници, които отказват да лекуват пациенти с Covid-19, да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса.

Министърът на здравеопазването заяви в предаването "Неделя 150", че здравна криза не се бори с лобита, а с единство и очаква от депутатите да се обединят около това решение, за да бъде осигурено качествено и навременно лечение на гражданите:

"Богопомазани болници няма да има. Този номер няма да мине сега", категоричен беше проф. Ангелов и добави, че всички държавни болници на територията на София вече са разкрили структури за лечение на пациенти с Covid-19:

"Утре ще тръгна по всички болници, които отказват да разкрият легла - честни и държавни, ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения - ясни, бързи и навременни, без никакво колебание".

Здравният министър подчерта, че консумативи има, всичко е въпрос на организация в болничните заведения. Той уточни, че Националният кръвен център работи и през почивните дни, за да могат желаещите да дарят кръвна плазма - да имат възможност да го направят.

По думите на проф. Ангелов не се спазва стриктно т.нар. път на пациента, според който пациент със симптоми на Covid-19 трябва да бъде посетен и прегледан от личния му лекар, а след това състоянието му да бъда проследено с консултации по телефона.

Не се обсъжда налагането на нови ограничителни мерки, посочи още министър Костадин Ангелов.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Костадин Ангелов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна