Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ат. Атанасов: Реакцията на държавата трябва да е като при заплаха за националната сигурност

Едрите корупционни скандали при управлението на ГЕРБ са над 70, посочи той

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

"Тази криза е заплаха за националната сигурност, защото са застрашени животите на българските граждани. Адекватната реакция на държавата трябва да е като при заплаха за националната сигурност, а изобщо не виждам тези елементи". Това каза пред БНР ген. Атанас Атанасов - съпредседател на "Демократична България" и попита защо нито една от институциите - Народно събрание, правителство, президент, Консултативен съвет за национална сигурност - не прави нищо:

"Създаден беше един лекарски щаб в началото на кризата и всичко беше хвърлено там - да се оправят сами", коментира още Атанасов и припомни, че доскоро министър на здравеопазването беше "счетоводител" (Кирил Ананиев - б.р.), а за справяне с коронакризата са необходими експерти в здравната област.

Съпредседателят на "Демократична България" посочи, че големият проблем на България е в това, че институциите изобщо не са на мястото си:

"За да бъдат изпълняване определени мерки, хората трябва да имат доверие във властта... Какви мерки можете да прилагате, когато хората ви нямат доверие".

В предаването "Неделя 150" Атанас Атанасов определи опозицията в парламента като анемична и посочи, че БСП "само дуе мускули".

"Бойко Борисов е човек, който не изпитва срам. Дали ще е с редовни, или с предсрочни избори - ерата на Борисов свърши", коментира още съпредседателят на "Демократична България" и подчерта, че едрите корупционни скандали в периода на управлението на ГЕРБ са над 70.

Във връзка с неявяването на коалицията им на срещата, организирана от т.нар. Отровно трио, Атанасов посочи, че при втора такава те ще отидат, но подчерта, че не бива да се вадят крайни изводи от тяхното отсъствие:

"Това, с което искаха да се занимават на първата среща, ние сме го направили преди 3-4- месеца. Ще го предоставим на всички, за да могат да го използват в борбата срещу машината на ГЕРБ за печелене на избори".

По думите на Атанасов важен белег на Бюджет 2021 е насочването на парични потоци към "обръчи от фирми", които да ги усвоят.

Интервюто на Диана Янкулова с ген. Атанас Атанасов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени