Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън спечели деветата си победа за сезона

Люис Хамилтън
Снимка: БГНЕС

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) стигна до деветата си победа за сезона във Формула 1, след като прие рискова, но в крайна сметка и успешна стратегия в Гран при на Емилия-Романя в Имола. Британецът тръгна трудно, но се възполза от автомобил по сигурността и късно спиране в бокса, за да надвие Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) и Даниел Рикардо (Австралия, Рено).

Хамилтън направи много лош старт на Аутодромо "Енцо и Дино Ферари". Британецът не успя да потегли навреме и Ботас взе преднина, а Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул) моментално се залепи зад него и го изпревари за втората позиция.
Ферстапен влезе в гаража на Ред Бул в 18-ата обиколка за гуми с твърда смес и отстъпи мястото си на Хамилтън, който пък върна към Мерцедес: "Мен не ме спирайте". И така бе спрян Ботас. Финландецът се върна в питлейна също за твърда смес, а Хамилтън започна да върти един след друг рекорд на пистата с гумите, с които започна състезанието.

Ботас се върна на 24 секунди от Хамилтън и на секунда пред Ферстапен и състезанието се укроти до преполовяването, когато Естебан Окон (Франция, Рено) се завъртя край трасето и предизвика намеса на автомобил по сигурността. Така световният шампион получи прозорец за смяна на гуми с минимални загуби и влезе в бокса, връщайки се отново на първото място.
Блокиран на третата позиция от Ботас, Ферстапен имаше огромни затруднения в атаките на тясната писта на "Енцо и Дино Ферари". Нидерландецът остана трети зад Ботас до 51-та обиколка, когато се завъртя на трасето, спука гума и отпадна.
Така Хамилтън поддържаше преднина до края на състезанието и стигна до деветата си победа за 2020 година. Той спечели с 5.783 секунди пред Ботас, а Рикардо изостана на 14.320 секунди. В топ 6 се наредиха още Данийл Квят, Шарл Льоклер и Серхио Перес.

Световният шампион води в класирането с 282 точки, Ботас е втори със 197, а Ферстапен е трети със 162. С това класиране пък Мерцедес си гарантира защита на титлата при конструкторите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна