Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любомир Авджийски: ВСС да избира с квалифицирано мнозинство европейските прокурори

Снимка: БГНЕС

„Побългарихме европейската прокуратура, но това не става само чрез националните власти, защото още в самия регламент за функционирането ѝ е заложено, че това е един хибриден орган от европейски прокурори и национални делегирани прокурори“. Това коментира пред БНР Любомир Авджийски, изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието, във връзка с казуса как и кой да избира делегираните европейски прокурори, които ще работят под ръководството на Лаура Кьовеши.
Парламентът прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат органът, който ще избира европейските делегирани обвинители, да е Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет, а решението за кандидатите ще достига до Брюксел чрез министъра на правосъдието. 

Поправките гарантират на институционално ниво независимостта на европейските прокурори и делегираните обвинители от надзора на главния прокурор. 

„Така че страната ни се възползва от този регламент на европейската прокуратура като хибриден орган. Но когато националните органи и ВСС не се ползват с доверие от обществото, каквото и да се излъчи в момента, каквото и да се гласува, ще бъде компрометирано и обществото няма да вярва на това“, допълни Авджийски в предаването „Преди всички“. 

Той посочи, че все пак някой от българските органи трябва да вземе решение кои да са делегираните органи в европейската прокуратура:

„Но когато има и парламент, който е компрометиран, и ВСС, който е компрометиран, трудно може да се намери формула, която да не е компрометиранаНо въпреки това със сигурност е по-добре ВСС да избира с квалифицирано мнозинство тези делегирани прокурори, така че да може да се гарантира, че няма да има отново затваряне на процеса в прокурорската колегия, която видяхме, че обича да избира между един кандидат“.

Интервюто с Любомир Авджийски можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.