Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализираха "Граматика на българския език" на Андрейчин, Попов и Стоянов

В новото издание са показани последните промени, валидирани от БАН

Снимка: Изд. „Просвета“

Една от най-харесваните книги за всички, които се стремят да говорят и пишат правилно – „Граматика на българския език“, излезе в ново, осъвременено издание.

За пръв път тя се появява през 1977 г. и в нея са дадени основните правила на българския правопис и на българската пунктуация. Съдържа всички дялове – фонетика, морфология и синтаксис.

Автори са светилата в българското езикознание проф. Любомир Андрейчин, проф. Константин Попов и проф. Стоян И. Стоянов.

В настоящото издание съдържанието е осъвременено и приведено в съответствие с Официалния правописен речник на българския език (2012 г.) и с тритомното издание на БАН „Граматика на съвременния български книжовен език“ (1983 г.).

„Това е труд на едни от най-добрите ни езиковеди. Тази Граматика е сред най-използваните и харесвани“, обясни пред Радио София редакторът на осъвремененото издание Надежда Янакиева. – „Написана е на достъпен език, без намалява стойността й по отношение на научност. Голяма част от примерите са от страниците на български класически произведения.“

Изданието пресъздава оригинала от 1977 г., но под линия за отбелязани промените. Освен това в примерите са добавени ударенията на думите – за тези, които се колебаят.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Надежда Янакиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна