Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сребърна мина" - изложба от негативи за живота на жителите на Пекин

източник https://www.beijingsilvermine.com/
Снимка: Thomas Sauvin


Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България пред­ставят изложбата „Сребърна мина“ на френския колекционер, артист и изда­тел на фотокниги Тома Сован. Той е едно от най-значимите имена в областта на „намерената фотография”, негови фотокниги са част от постоянните колекции на „Тейт Модърн“ в Лондон и Центърa „Жорж Помпиду“ в Париж. Събитието е продължение на серията от изложби, представящи работата на изявени френски артисти и фотографи, организирани от галерия Синтезис в партньорство с Френския институт в България.
В продължение на повече от десет години Тома Сован спасява изхвърлени спомени за всекидневието на Китай, като дигитализира над 850 000 фотографски негатива, намерени в пункт за рециклиране на отпадъци в околностите на Пекин. Събраните снимки, датират от 80-те години на XX век, , когато филмите на Кодак навлизат в Китай, до замяната им с цифровите технологии в началото на XXI век. Те са своеобразен портрет на страната от периода на отварянето и към външния свят,
 „Сребърна мина“. Защо? 

Това започна през 2009 година, когато се срещнах в крайните квартали на Пекин с човек, който специализираше в рециклирането на фотографски плаки, третирани със сребърен нитрат“, разказа в „Хоризонт до обед“ Тома Сован. Заглавието на изложбата „Сребърна мина” има двойна референция. От една страна е препратка към основния елемент на аналоговата фотография - сребърния нитрат, който реагира под въздействие на светлината. От друга страна - мината, като тъмен свят, едновременно опасен и богат на ресурси, достъпен само за тези, които копаят неуморно. Тома Сован експлоатира тази сребърна мина като тършува по битаци и антикварни магазини, открива, събира, изтърсва от праха, картотекира, сканира и редактира, не само негативи на килограм, но и стари снимки, албуми и книги.
„Този човек от Пекин се занимаваше и с рентгенови снимки, и с фотографски негативи – всички те съдържат един ценен метал, сред неговите отпадъци открих интересни неща и аз спасих част от тях. Така започна всичко и озаглавих тази колекция – „Сребърна мина“, заради специалното съдържание на сребърен нитрат – важен елемент във фотографията“.  
/отляво/ Стефан Прохоров/превод/ и Тома Сован /отдясно/

Сован допълни, че всеки месец започнал да купува по 50 до 80 кг негативи и да изследва живота на жителите на Пекин от края на 90-те години: 

„Така изследвам тази невероятна визуална вселена... 

Част от уникалната колекция е една книга, която прилича на фина малка кутийка от цигари. Всъщност е фотокнига“.

Тома Сован в студиото

Изложбата акцентира върху друг аспект от работата на Тома Сован – създаването на фотокниги. Неговите издания са пример за книги-обекти. Те са резултат от сътрудничество с различни графични дизайнери и са свързани с конкретна тема от неговия архив „Beijing Silvermine“. Една от най-успешните книги на Тома Сован, „Докато смъртта ни раздели” (2015), се побира в цигарена кутия и описва специфичен ритуал от китайските сватби, при който булката трябва да запали цигара за всеки гост; 
„Сиен” (2016) е фотокнига-оригами, копие на стара кутия за шевни принадлежности, в която са поставени различни фотографии от архива; последната му книга „17 18 19” (2019) е базирана върху намерен архив от черно-бели негативи, заснети в пекински център за задържане на арестанти в началото на 90-те години.

За автора:
Тома Сован е роден в Париж през 1983 г. Той е колекционер, артист и издател, който работи с намерена фотография. Живее между Париж и Пекин. През 2009 г. създава архива „Beijing Silvermine”, който наброява над 850 000 анонимни фотографии, направени в периода 1985 -2005 г.
Неговата работа е показвана в множество престижни институции по света като: Музея за съвременна фотография в Чикаго (2014); Централната академия за изящни изкуства в Пекин в (2015); Музея за изкуство в Гуанджоу (2017) и Музея „Нисефор Ниепс” в Шалон сюр Сона (2019). Участвал е с изложби във фестивали като: Формат (2013), Великобритания; Париж Фото (2016), Франция; Фестивал Имаж Веве, Швейцария (2020).
За изложбата и съпътсващите събития:
Откриване: 3 ноември, 17:00 – 21:00 ч., в присъствието на автора. Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов
Съпътстваща програма:
5 ноември, четвъртък, 18:30
Тур в изложбата с Тома Сован;
13 ноември
петък, 18:00 ч.
Представяне на платформата „Български визуален архив“;
14 ноември, събота, 10:00 - 22:00,
Европейска нощ на музеите 2020;
10 декември, четвъртък,16:00 - 20:00
Ден на отворените врати на библиотека за фотокниги Фотосинтезис.
Фокус: Намерена фотография

Цялото интервю на Ирина Недева с Тома Сован можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна