Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Поповски: Тежки санкции чакат болниците, ако не разкрият Covid легла

Снимка: БГНЕС

„Аз също не съм преставал да работя като лекар в Университетската болница в Плевен на граждански договор, като оперирам, ние не сме преставали да работим, но големият проблем не е дали ние- 15 човека депутати ще работим с болни с коронавирус, а да се създаде такава организация, която да поеме всички болни“, посочи в „Преди всички“ доктор Калин Поповски, член на здравната комисия и депутат от "Обединените патриоти", за законодателните предложения на министъра на здравеопазването.

„Ние имаме една много либерална система на разпределение на пациентите, на болниците и на ресурса на НЗОК, и може би тази пандемия сега ни показва, че е време да затегнем мерките – защото ние имаме реално много легла, но нямаме достатъчно персонал – особено средният персонал – това са медицинските сестри.

4/5 от интубираните пациенти не оживяват и това е много лоша статистика за нас – имаме и много заразени на ден, 180 са в интензивните отделения.

БГНЕС

Сега различното от март е, че тогава пациентите се поеха от големите университетски и областни болници. Лятото беше по-добре. Не е вярно, че от тогава досега нищо не сме направили – още тогава се закупиха 351 апарати за вентилация, които са разпределени между болниците – нещо, което хората не го знаят – но правителството ги закупи и те не са никак евтини.

Дадох предложение да се закупят още 200 апарати. Има къде да се поставят – това са частните болниците, а също и някои общински болници, в които имат Вътрешно отделение. Там също могат да се лекуват Covid-19.

Има заповед на министъра и тя трябва да се изпълнява – 10 на сто от леглата да са за коронавирус. Това трябва да се изпълни и от частните болници.

Министърът предлага тежки санкции за неизпълнение, това ще се внесе като поправка в закон, – първата глоба да е между 5 и 10 хиляди лева и при второ нарушение да се отнема договора със НЗОК – ще го коментираме на здравна комисия в четвъртък.

И частните болници черпят ресурс от НЗОК и затова и те трябва да поемат Covid пациенти – няма привилегировани болници. Това ще се контролира от Медицински надзор, РЗИ, от МЗ", поясни още депутатът.

По думите му е възможно да има болници само за Covid-19, но:

"Ние не можем да отделим персонал по места в областните градове - идеята е добра, но изисква време. Така че за момента най-добра е заповедта на министъра с тези 10 са сто места за Covid, а където трябва тези проценти ще се увеличават - както е в Благоевград и Бургас.


Трябва и бързо да се въведат бързите антигенни тестове. Те се надеждни и евтини. Стават за 30 минути - за да може всеки едни съмнителен хоспитализиран пациент да се знае носител ли е .

Голям процент от носителите на това заболяване не са показани за хоспитализация. Създаде се една психоза с търсенето на линейки, 500 повиквания за една смяна в София - това системата не може да го издържи.

Добре е да се подсили Спешната помощ - от военни, полиция и други. Големият зор ще е тази зима, защото се надяваме до месеци ще има ваксина." Това каза още д-р Поповски.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна