Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Малин Бистрин: Затварянето на хотели и ресторанти е лесно, но ще има ли полза

Снимка: БГНЕС

Туристическият бизнес в Банско не отхвърля категорично предложението да се затворят обектите за определен период от време, за да се намали тревожният ръст на заразени и болни от Covid-19, но смята, че това ще бъде крайна мярка, ако наложените към момента от държавата ограничения не успеят.

Хотелиерите в планинския курорт веднъж изживяха тежката криза от блокадата на града и преждевременно приключилия зимен сезон. Сега е още по-тежко в преддверието на новия ски сезон. Ако обектите отново се затворят принудително, държавата трябва да окаже директна помощ на бизнеса и заетите в сектора, както и да посредничи в разсрочването на кредитите. В противен случай туристическата индустрия ще фалира.

Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес, за предаването „12+3“: 

Браншът е силно загрижен. Но нека първо всеки се погрижи за личното си предпазване… Много малко от колегите ще издържат повторно затваряне. Затварянето е лесно, но дали ще постигне своята цел?... Трябва да се вземат спешни решения, представете си какво е на бизнеса, когато не знае дали ще има сезон!... В момента не се наема персонал, действа се предпазливо... Имаме само запитвания, но всеки пита – какво ще правим, ако ни затворят… В патова ситуация сме, не можем да се подготвим за сезона“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.