Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пътуващите българи в началото на ХХ век

Необикновено пътешествие в пространството, но и във времето. Билетът за това пътуване е една изключителна книга, посветена на пътешествията на българите от началото на XX век. Книгата се казва "Българинът по света в началото на ХХ век" и в нея са подбрани интересни разкази за пътуванията на нашенци от периода.

Съставителката на книгата и уредник на Националния литературен музей Румяна Пенчева разказва, че идеята да се направи такъв сборник се родила случайно, когато по време на една от инвентаризациите в музея попаднала на книга с красива копринена корица. 

Оказва се, че това е пътеписът на Ради Радев "Египет, Южна Арабия и Източна Африка" от 1906 година. Книгата е с чудесни илюстрации, снимки и карти, тъй като нейният автор е журналист и носи чудесен дух на откривателство. 

Радев пише текстовете с ясното съзнание, че е първият българин, който минава по тези места. Сборникът съдържа още три пътеписа – на Христо Соколов, чийто разказ ни отвежда в Америка, Данаил Руевски, с когото откриваме света на Хавайските острови, и Антон Бозуков с неговото прелюбопитно пътешествие до Япония. И четиримата автори подхождат много информирано към пътуванията си и се справят с всички предизвикателства на страните, които посещават.

Повече за пътеписите можете да чуете в звуковия файл и да научите за историите на българи, които не се страхували да се докосват до нови пространства, но и са смятали за свое задължение да оставят опита си на онези, които ще тръгнат след тях.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.