Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Искра Ангелова: Лекарите са светци, никой не може да ги навиква

Искра Ангелова
Снимка: Фейсбук профил

В тази ситуация, в която си болен от нещо, за което светът не знае много, чувството ми за гняв се засили. Но после, когато започнеш да се оправяш, виждаш, че не е толкова страшно“. Това разказа в предаването „Преди всички“ журналистът Искра Ангелова.  

„Аз си правех дневник – онлайн формат – „Лексиконът на Искра“ – интервюта с известни музиканти как се справят при първата вълна на коронавируса. Тогава още имахме сякаш свобода на избора. Но днес, когато всички щъкаме нагоре-надолу, а заразените са толкова много, продължава да има хора, които вярват във конспиративните теории за коронавируса. В момента се лекуваме помежду си, четем от Фейсбук, защото не е сигурно има ли места в болниците. Защо системата не се подготви за тази втора вълна. Колко пари влязоха в държавата за това заболяване и къде отидоха те“.

Тя разказа, че от личен опит се е убедила - че се предпазваш лично, не означава, че няма да се заразиш.

„У нас още не са затворени градините и училищата, защото властта се страхува от бунтове преди изборите. Аз разбрах, че съм с коронавирус, когато си загубих обонянието. Това е един от основните симптоми. Ти нямаш хрема, но си загубил обонянието си. Личният ми лекар е страхотен – д-р Галя Костадинова и на детето ми – д-р Захаринка Гочева, казвам им имената, защото страхотни! Те бяха денонощно на линия за нас“.

Според нея, когато се жертват животи, не може да се навикват лекарите по какъвто и да е било повод. 

„Това са светци, лекарите, които сега лекуват. Защото очевидно се е сринала цялата здравна система и ние разчитаме на личната отговорност на лекарите и на тяхната обич към пациентите“ 

Ангелова посочи, че на седмия ден си е направила PCR тест. Кръвният тест не е показал нищо. Тя подчерта, че ако личният лекар препоръча антибиотик, трябва да се прием.

Интервюто с Искра Ангелова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.