Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сева Памукчиева: Трябва да се интересуваме как се разпределят евросубсидиите в земеделието

Снимка: БГНЕС

Адвокат Сева Памукчиева осъди Държавен фонд „Земеделие“ заради отказ да предостави информация за първите 300 души у нас, усвоили най-много евросубсидии като земеделски производители през последните 13 години от 2007 година насам. Сега Фондът трябва да й отговори. Сред аргументите за отказа е било и това, че информацията, която Памукчиева търси, не е „от обществено значение“. Тя смята, че фондът ще предприеме „други действия, с които да заобиколи даването на информация“. 

Това беше израз на трайното поведение на държавата тя съкровено да пази тайните, свързани с начина, по който се разпределят парите в нея“, коментира Сева Памукчиева в предаването „Преди всички“ на БНР. Според нея е изключително притеснително „защо е това пазене на тази информация“.

Има и установена съдебна практика у нас, според която що се касае до бюджетни средства, то информацията за тяхното разходване винаги е обществена, уточни Памукчиева.

Не са разписани конкретни срокове, в които Държавен фонд „Земеделие“ трябва да реагира на съдебното решение, уточни адвокат Памукчиева.

Сева Памукчиева се занимава с казуси, свързани със земеделието, от няколко години. От практиката си отчита, че „има доста сериозна разлика между начина, по който се развиват малките земеделски производители за разлика от големите“.

За всеки, който е част от този сектор, е ясно, че европейските субсидии трябва да направят конкурентноспособни малките и средни земеделски производители, посочи Сева Памукчиева. По думите й България има огромен потенциал в земеделието и се нуждаем от хора, които да намират икономически смисъл в това, допълни тя.

Защо поисканата информация е точно за 300 души? „Беше важно да видим достатъчно голям брой лица, за да се направи анализ кои са първите земеделски производители и как се променят цифрите", посочи юристът. От един конкретен момент нататък, когато вървим надолу в класацията кой получава субсидиите, има доста сериозна разлика“. 

Целта на Сева Памукчиева е след получаването на информацията да провокира обществен дебат за начина, по който се разпределят европейските субсидии в селското стопанство у нас. „И ние трябва с малки стъпки да започнем да бъдем информирани за това.“

Интервюто със Сева Памукчиева можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.