Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тероризъм без сензации - как Австрия заклейми жълтия отзвук на терора

Виенчани поставиха цветя в дупките от куршуми след безразборната стрелба в центъра на столицата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уникална реакция, в която бизнес, граждани, институции и медии едновременно заклеймиха действия на булевардната преса. Така Десислава Гаврилова от Виена описа отпора на австрийското общество, който беше даден на две медии, публикували кадри от атентата във Виена преди дни, при който загинаха четирима и бяха ранени повече от 20 души

Десислава Гаврилова е с
ъздател на платформата за насърчаване на четенето „Книговище“ и на Центъра за култура и дебат Червената къща. Живее и работи в австрийската столица. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След призива на полицията към гражданите да не споделят снимки и видеа от случилото се в центъра на Виена е било впечатляващо колко малко видеа и снимки могат да бъдат намерени, разказа Гаврилова пред БНР. Паралелно с това полицията е обявила специален сайт, където такива материали могат да се изпращат, за да се подпомогне разследването. 

Качени са били 20 хиляди подобни снимки и видеа. Тоест, това е материалът, който е бил на разположение на хората и той не излиза онлайн“, подчерта тя.

Обществото е реагирало много остро на публикуваното в две медии, хората в социалните мрежи са били възмутени, стана ясно от думите на Десислава Гаврилова в предаването „Хоризонт до обед".

„Още на следващия ден медийният съвет се самосезира, редица журналисти поискаха да бъдат наказани тези медии, защото част от етичния кодекс на журналистите е, че не би трябвало да се споделят снимки, показващи ранени или умиращи хора. Редица големи рекламодатели на тези медии оттеглиха, прекъснаха своите договори за реклама“, отбеляза Десислава Гаврилова. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според нея подобна стъпка показва консенсус в австрийското общество, че не бива да се злоупотребява със страданието на хората с цел зрелища и повече посещения на сайтовете

Около 1400 са подадените до медийния съвет индивидуални жалби във връзка с нарушаването на етичните стандарти от двете медии. Снимките са били свалени от единия сайт на следващата сутрин след терористичния акт.

На траурната служба, последвала атентата, присъствалите ръководители на държавата и града, както и представителите на различните вероизповедания, са отправили посланието „ние сме заедно – мюсюлмани, евреи, католици, християни – и те няма да ни разделят“, допълни Гаврилова. 

Интервюто с Десислава Гаврилова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна