Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест с изтъркани обувки и топки за тенис пред МС

| обновено на 05.11.20 в 14:51
Протестът пред МС
Снимка: БГНЕС

Протестна акция беше организирана днес пред сградата на Министерския съвет в 120-ия ден на обществено недоволство срещу правителството и главния прокурор. Тя е под мотото „Изтърканите обувки на 2 милиона българи“.

Протестната акция започна малко след 12.00 часа. След като оставиха десетки чифтове стари обувки пред сградата на Министерския съвет, за да напомнят на властта за емигриралите българи заради лошото положение в страната, протестиращите замеряха правителствената сграда и с топки за тенис, защото по думите им управляващите изгонили младите спортисти, които нямало къде да тренират в България. След това демонстрантите блокираха движението в едното платно на бул. „Дондуков“ в района на Министерски съвет.

Преди няколко дни от т.нар. Отровно трио промениха формата на протестите, които организират заради ръста на заболелите от Covid-19.

На днешната акция един от организаторите – адвокат Николай Хаджигенов каза:

„Това са маратонките на две от моите деца, които заминаха в чужбина да учат. Това са на големия син. Те и двамата бяха национални състезатели спортисти. Дадоха ми ги да ги изхвърля. Сега е добър момент. Правителството на Борисов изгони нашите деца в чужбина. Някои отидоха да работят, повечето отидоха да учат с надеждата да не се връщат никога. Така че това е символът на всичките тия 2,5 милиона българи, които отидоха и останаха в чужбина. Благодаря ти, Борисов“.

Пред „Хоризонт“ Тихомир Василев посочи:

„Това, което той говори – че е върнал хората и нахранил народа, не е истина. Искаме да му покажем как той се отнесе 11 години към хора, които не можаха да намерят своето място под слънцето в родината си. Някои избягаха от прокурорски бухалки, други – от това, че им бе взет бизнеса, трети – че като не са от политическа партия ГЕРБ, не могат да бъдат назначени на работа“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна