Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Добрин Василев: Проблемът е в дифузното разпространение на болестта

Трябва да се прекъсне веригата на разпространението в обществото, а то е недисциплинирано

Доц. Добрин Василев
Снимка: УМБАЛ "Александровска"

"Проблемът на епидемичната обстановка е дифузното разпространение на болестта в обществото", каза пред БНР доц. Добрин Василев - началник на кардиологичното отделения в УМБАЛ "Александровска". Той посочи, че при такова разпространение дори всички болници да приемат само пациенти с Covid-19, ще има повече тежки случаи, отколкото са изобщо болничните легла:

"Дори да си представим, че всички лекари лекуват само това, броят на болните ще е по-голям от броя на леглата. Ние 5 милиона легла не можем да отворим". 

Той беше категоричен, че веригата на разпространението трябва да се прекъсне в обществото, а обществото ни е безкрайно недисциплинирано:

"Прав е премиерът, че тази болест може да се преодолее с дисциплина и взаимна отговорност. Нашето общество това не го показва и затова сме на това ниво".

Според него се прекалява с апокалиптичните приказки за затваряне на държавата:

"Не са необходими КПП-та. Има три рискови места. Първото са училищата - децата много трудно могат да спазват противоепидемични мерки. Другите са ресторанти, барове, кина, театри. Знам, че звучи лошо, но навсякъде, където се пресичат потоци на големи групи хора, създава възможност за разпространение на вируса". 

Доц. Василев подчерта, че ако за три седмици се затворят, ще се прекъснат веригите за разпространяване, след което да се отворят, но при стриктно спазване на мерките, а те са елементарни - маски, дистанция и дезинфекция. 

"Здравният министър и доц. Ангел Кунчев правят всичко, което могат, максималното на възможностите си", каза кардиологът.

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Добрин Василев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени