Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив джаз фест 2020 започва в Дома на културата

| обновено на 06.11.20 в 06:38

Пианистът Антони Дончев и барабанистът Христо Йоцов ще получат Награда за цялостен принос в джаза на 6-ото издание на  Plovdiv Jazz Fest. При спазване на всички противоепидемични мерки то започва тази вечер в Дома на културата "Борис Христов".

Първата среща на една сцена на музикантите ще е от 21 часа. Те ще бъдат отличени като създатели на групата „Акустична версия“, но и всеки от тях поотделно – като фигура, която има огромно въздействие и влияние върху развитието на джаз сцената в България. Антони Дончев и Христо Йоцов, който чества своя 60-ти юбилей през тази година, освен изпълнители, са преподаватели и композитори.

Преди да се насладят на срещата си с наградените музиканти, от 19:00 часа почитателите на джаза ще могат да чуят премиерно най-новия авторски проект на известния пианист, аранжор и композитор Милен Кукошаров. Той се казва „Wind Harmonium“ и е в изпълнение с още 8 музиканти: специалните гости - световно признатият български кларнетист, живеещ в САЩ – Илиян Илиев и мецосопраното Мичико Дате от Япония  и участниците Дарина Иванова (флейта), Габриела Тодорова (обой), Добромира Ваклинова (кларинет, бас кларинет), Розалия Ангелова (фагот), Александър Леков (контрабас), Атанас Попов (ударни инструменти). Композициите са нови, сред тях има и теми, които Милен Кукошаров е създал за театрални спектакли през последната година. Включени са похвати и форми от класическата и джаз музиката, а звученето се доближава до камерната музика.

В събота на пловдивска сцена излиза триото на един от най-великите басисти в света – Авишай Коен, който включи града в турнето си 50:50:50 по повод своя половинвековен юбилей. В два концерта - от 19:30 и от 21:00 часа – заедно с Елчин Ширинов (пиано) и Рони Каспи (барабани) Коен ще представи най-новия си 17-и албум Arvoles. Събитието е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с партньорството на Министерство на културата. Организатор е Blue M Ltd.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна