Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаите на протест на професионалния си празник

| обновено на 08.11.20 в 19:51
Снимка: Виктор Бистрев, БНР

Хиляди служители на МВР излязоха днес  - в деня на професионалния си празник - 8 ноември, на протест в центъра на София с искане за увеличение на заплатите с 30%. Причината за недоволството стана постановление на Министерския съвет, с което възнагражденията в няколко администрации се вдигнаха с до 30 на сто, защото са на първа линия в борбата с коронавируса

Изключването на МВР от този списък и обещанието за 15 процентно увеличение от първи януари доведе до недоволство. 

През изминалата седмица имаше преговори между различните синдикати в министерството и ръководството на ведомството. След разговорите, в които се е включил и премиерът Бойко Борисов, стана ясно, че възнагражденията на служителите на МВР ще бъдат увеличени с 15% от догодина. Въпреки това от Синдикалната федерация на служителите излязоха на протест в градинката до църквата „Св. Седмочисленици“. 

Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР:

„След като Министерски съвет реши, че 34 администрации в държавата ще получат до 30% и е факт това със задна дата от 1 август, т.е. вече 5 месеца ги получават, а служителите на МВР не са според тях на първа линия, естествено, че няма да отстъпим. Меко казано сме обидени, затова колегите от цялата страна днес се събират, направихме предупредителни протести и ще продължим, докогато ни се обърне внимание и се удовлетворят нашите искания“.

Вътрешният министър Христо Терзийски заяви, че също смята, че заплатите на полицаите трябва да бъдат увеличени. Но уточни, че в Бюджет 2021 е направен разчет за 15% повишение:

„Категорично трябва да се увеличат, вече въпрос на възможности е на самата държава, на финансовите разчети, на ситуацията, в която в момента се намира цялата страна, какви са възможностите“.

От юли месец насам не само заплатите стояха в нашия фокус, а и други условия, при които работят полицейските служители. Да не забравяме, че се промени много бързо Законът за МВР и се даде възможност на над 13 хиляди служители, които през работните дни на седмицата полагат извънреден труд, той да се заплаща“.

Според Христо Терзийски с добавките и допълнителния труд реалното увеличение на някои от служителите ще надхвърли 20 на сто.

По-рано Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР коментира:

„Съгласете се, че на фона на тези до 30 процента, за които става дума в постановлението, едни 10 процента за нас звучат наистина малко обидно“.

Служителите на МВР протестираха на професионалния празник на полицията  - Архангеловден. Протестът прерасна в шествие, което премина покрай Министерството на финансите и достигна сградата на Народното събрание.

Преди началото представители на синдикатите в МВР поднесоха венци пред паметника на загиналите полицаи. По-рано през деня това направиха и от професионалното и политическо ръководство на вътрешното министерство.

БТА

Солидарност с исканията на полицаите бе изразена на протестна акция на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива".

По повод празника си служителите на органите на реда бяха поздравени от премиера Бойко Борисов.

„На професионалния празник на полицаите искам да им благодаря, че в тези тежки месеци заедно с лекарите са нашата най-силна опора. Преживяха и изтърпяха много. Винаги бяха на първа линия срещу вируса, където рискът е най-голям. Далеч от дома и семейството. Но дори и за миг не отстъпиха. Дори когато бяха атакувани от провокатори. Пожелавам им здраве и сили, за да продължим заедно да се борим срещу престъпността и контрабандата. Полицаите имат моето огромно уважение и ангажимент непрекъснато да подобряваме условията им за работа“, написа той във Фейсбук.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави полицаите за празника им и посочи, че исканията им са основателни:

„Честит професионален празник на българските полицаи. Приемете нашето уважение за труда ви. Обществото ни има нужда от вашата непоколебимост в борбата с престъпността, корупцията и несправедливостта. Заслужавате достойно заплащане и по-добри условия за работа. Пожелавам ви здраве и сили“.

Президентът Румен Радев също поздрави българските полицаи по случай професионалния им празник.

На служителите на реда държавният глава пожела здраве и благополучие, както и воля и кураж да бъдат истинска опора на обществото и силен съюзник в борбата с престъпността.

Изпълнявайте своя нелек дълг пред обществото и държавата с чест и достойнство, като защитавате и издигате авторитета на българската полиция, заяви Румен Радев.

Държавният глава призовава българските полицаи да не губят стремежа си към професионално развитие и успешно да се справят с предизвикателствата в своята работа в подкрепа на гражданите и обществото. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна