Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският дипломат номер едно Хайко Маас:

Интересите на България да са защитени, за да продължи евроинтеграцията на Северна Македония

Министър Захариева: Северна Македония не бива да продължава с езика на омразата

| обновено на 09.11.20 в 16:30
Хайко Маас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Интересите на България по отношение на Република Северна Македония трябва да бъдат защитени, за да продължи процесът по евроинтеграция и Европейският съвет не може да решава двустранни въпроси. Това заяви министърът на външните работи Хайко Маас пред външните министри на България и Република Северна Македония – Екатерина Захариева и Буяр Османи. Те участваха в срещата на външните министри в рамките на съвместното председателство между София и Скопие на Берлинския процес.

От изказванията на външните министри Хайко Маас, Екатерина Захариева и Буяр Османи стана ясно, че все още има прозорец за решаване на споровете между Скопие и София.

Германия е твърдо решена да края на годината да направи следващата стъпка от разширяването на Европейския съюз, заяви Хайко Маас след края на видеоконферентната среща на външните министри от Берлинския процес:

„Европейският съюз има 27 страни членки и една от тях е България. Ето защо интересите на България трябва да бъдат защитени. За да получи една преговорна рамка одобрение, е нужен гласът на всички държави-членки. Няма как Европейският съвет да решава двустранни въпроси. “

Това е първата, макар и онлайн, срещу между Захариева и Османи, откакто в петък България уведоми Европейската комисия, че ще наложи вето на Преговорната рамка на Скопие за ЕС.

Екатерина Захариева напомни за антибългарската реторика в Република Северна Македония.

„Само от последните няколко месеца, ние спряхме да ги броим след 10 000, меко казано, негативни публикации, аз бих ги определила като език на омразата. Не бива това да продължава.“

И повтори позицията на България за изпълнение на Договора за добросъседство.

„Ако се изпълнява добросъвестно и не се търсят начини за заобикаляне или неприлагане на разпоредбите му, има всички гаранции да се решат отворените въпроси.“

Вицепремиерът Екатерина Захариева

От изявлението на македонския външен министър нямаше и следа от изказването на премиера Заев от събота, че България е нарушила Договора за добросъседство. Той подчерта, че именно той е най-добрата рамка за решаване на всички спорове: 

„Аз съм оптимист дека сите сме свестни за залога и за последствията както за нас, за нашите вътрешнополитически процеси, както и за значението на България за връщането на Западните Балкани на дневен ред“.

Утре разговори ще проведат и Зоран Заев и Бойко Борисов, които ще участват в срещата на върха на страните от Берлинския процес.

На срещата във вторник ще бъдат подписани две декларация – едната съдържа план за действие за създаване на общ регионален пазар, който да подготви Западните Балкани за общия европейски пазар, а втората описва „зеления“ дневен ред на региона в съответствие със Зелената сделка на Европейския съюз. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна