Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Георги Миндов:

Антигенните тестове показват по-голям брой позитивни, но те не влизат в статистиката

Над 1 млн. лева всеки ден българинът вади от джоба си за бързото тестуване

Снимка: pixabay.com

Рискът, отговорността и квалификацията трябва да бъдат оценени и адекватно заплатени на лекарите и на медицинските сестри, които ще работят в Covid зоните в поликлиниките. Това каза пред БНР д-р Георги Миндов, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

Той поясни, че все още няма единно решение при определени показания какво лечение да се предписва на пациентите и се използват френски или германски протоколи за лечение на Covid-19, между които обаче има съществена разлика. 

Д-р Миндов определи като нередно презапасяването от страна на хората с антибиотици, които се изписват за лечение на заболяването, и увери: 

„Недостигът на лекарствата ще бъде отстранен, антибиотикът ще се внесе, има и субстанцията, въпросът е на организация. Но лекарството не е панацея“.

В предаването „Преди всички“ д-р Миндов обяви, че се очаква през следващата седмица да започне издаването на електронните направления за PCR тестовете.

Поне над 1 млн. лева всеки ден българинът вади от джоба си за бързото тестуване. В момента статистиката отчита само положителните PCR тестовете. Антигенните тестове като резултати не се отчитат. В София хората предпочитат този три пъти по-евтин тест, чиято чувствителност съвпада близо 100% с PCR-а. Антигенните тестове показват по-голяма бройка, а те не влизат в статистиката и съответно с него болният не влиза в системата и не може да получи болничен, може само да се самоизолира“.

Интервюто с д-р Георги Миндов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна