Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 ноември 89-а ни отвори вратата на демокрацията


Какво се случи на 10-ти ноември преди 31 години. Болшинството сигурно не си спомнят, за други това е история, а съвременниците на събитията по онова време въздишат по изгубена младост. Социологът доц. Мира Радева коменира, че тази важна дата, която промени България,  някак си „изпада“ от нашето съзнание, не сме склонни да я честваме като празник.

„Причината е, че не се борихме за нея, тя ни дойде като подарък. Други се пребориха, други  събориха  Берлинската стена,  други бяха в събитията  от 1968-ма година, преди това 1956-та. Ние останахме пасивни. "

За последвалото разочарование у нас, доц. Радева  даде исторически пример, като се върна към Великата френска революция, която промени света. Тя също остави разочаровани, защото гилотината е работила като шевна машина. Трябва да е ясно, че вече за 31 години  новото поколение не познава комунизма. Даже моите студенти днес  мислят, че едно време е било по-добре. 

„Кое беше по-добре? Това, че нямахме право да пътуваме? В главите ни се насаждаха грешни представи за целия свят. Това, че се редяхме на опашки за маслини и кренвирши.

 Недоумявам, защо хората са недоволни от света, който сами са изградили. Истинският залог на този преход беше, какво можеш да мобилизираш и изкараш напред?

10 ноември 89-та ни отвори вратата на демокрацията.  Във всеки един преход има пубещи и печеливши. Сега сме в клуба на демократичните държави, на тези, които вярват в равния шанс на всеки един. Да, демокрацията не е съвършен инструмент, а идеал, към, който се опитваме да вървим.  Демокрацията е плод на колективно усилие.

10 ноември 89-та ни отвори вратата на демокрацията. Освободи ни от илюзиите на тоталитаризма.


Интервюто с доц. Мира Радева е в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна