Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов: Имаме достатъчно количества медикаменти

| обновено на 11.11.20 в 18:33
Снимка: БГНЕС

Няма недостиг на медикаменти, които се използват в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с Covid-19, съобщи още днес здравният министър.

Министър Ангелов се срещна с представители на фармацевтичния сектор след множество сигнали на граждани, че липсват основни лекарства в аптечната мрежа.

По думите на министъра усещането за липса на някои медикаменти идва от презапасяването на хората.

„На територията на България имаме достатъчно количества медикаменти и презапасяването е това, което в момента създава усещане за недостиг на определени медикаменти в страната. Това е основният проблем“.

До края на деня допълнителни количества нискомолекулярен хепарин ще постъпят в аптечната мрежа в страната, увери министър Ангелов.

Бременните жени, на които е изписан такъв медикамент, трябва да отидат в аптеката с рецепта и с документ, който да удостоверява генетичното изследване, направено в лабораторията, каза още проф. Ангелов.

„Търговците на едро ще разпространят в аптечната мрежа в страната допълнителни количества нискомолекулярен хепарин, който да бъде разпространен в аптеките в страната, така че да има регулярно наличие на такъв медикамент в аптеките“, каза той.

„Ще бъдат оставени телефони за връзка на бременните жени с търговците, на които те да могат да позвънят и да бъдат упътени в коя аптека е наличен този медикамент, за да бъде закупен“, посочи министърът.

До края на деня на сайта на Изпълнителната агенция по лекарства ще бъде публикуван списък на всички аптеки, където ще бъдат разпределени количества от медикамента.

Самолечението на коронавирусната инфекция е опасно, обясни от своя страна председателят на българския фармацевтичен съюз професор Асена Сербезова.

„Недопустимо е да се лекуват пациенти по телефона, недопустимо е след това тези пациенти да отиват или техни близки в аптеката без рецепта. Призоваваме българските лекари да предписват генерични, тоест не по търговско наименование, когато лекарите предпишат точно конкретен, фармацевтът няма право на генерична замяна, освен ако това не е указано в рецептата, което отново означава връщане на пациента при лекаря“, каза тя.

По рано през деня пациенти с бъбречни трансплантации се събраха пред входа на Александровска болница, след като стана ясно, че единственият диспансер за бъбречно трансплантирани в страната ще бъде превърнат в Covid отделение. Те обявиха, че подготвят протест с искания за адекватни решения.

Утре предстои среща между представители на лечебното заведение и бъбречно трансплантираните пациенти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна