Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Лада Брашованова-Станчева

| обновено на 20.11.20 в 17:53
Лада Брашованова-Станчева
Снимка: Музей за история на радиото

На 10 ноември 2020 г., на 91-годишна възраст почина Лада Брашованова-Станчева – водеща фигура сред българските музиколози.

Лада Брашованова-Станчева е родена през 1929 г. в семейството на първия български музиколог - проф. д-р Стоян Брашованов, а майка й е швейцарската пианистка Матилде Курц. Учи гимназия в Базел и София, а в началото на 50-те години завършва и теоретичния, и инструменталния отдел на Музикалнатаакадемия с пиано.

Започва дейността си като музикален критик. Членува в Съюза на българските композитори и в Съюза на учените в България. Авторка е на много книги, студии, статии и рецензии, публикувани в България и чужбина. Многократно е канена за член на жури на музикални конкурси у нас и по света.

Лада Брашованова-Станчева е удостоена е с орден „Кирил и Методий“ и други престижни отличия. Личният ѝ архив вече се съхранява в Централния държавен архив.

Поклон пред паметта й!

В звуковия файл чуйте спомени на Красимира Йорданова - дългогодишен музикален редактор в БНР, за работата в сътрудничество с Лада Брашованова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна