Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Осакатявате Закона за личната помощ; ГЕРБ: Арогантни сте, манипулирате

Протест съпроводи гласуването на промените в Закона за личната помощ

| обновено на 13.11.20 в 12:30
Снимка: БГНЕС

Хората, които имат право на лична помощ, от догодина ще могат да я ползват по 168 часа месечно, или по 8 часа на ден. Това предвиждат промените в закона за личната помощ, приети от мнозинството в парламента на първо четене. Те предвиждат прецизиране на степените на зависимост при определяне на броя часове за лична помощ, предоставяна от личните асистенти, според индивидуалните потребности на хората с увреждания.

Въвежда се изискване кметовете да следят за качеството на предлаганата услуга.

Заради възраженията на майките от инициативата „Системата ни убива“ от БСП поискаха отпадане на точката от дневния ред, но предложението им беше отхвърлено.

Според левицата с промените се орязват придобивките за хората с увреждания, въведени с приетия с фанфари закон, за да се напаснат финансовите параметри към бюджета.

Антон Кутев заяви:

„Осакатявайки Закона за личната помощ, всъщност вие осакатявате няколко десетки хиляди човешки живота, защото когато определяте, че максималната ставка, която държавата може да плати за лична помощ на един човек, е 168 часа месечно, което значи по осем часа на ден само в работни дни - вие всъщност осакатявате хора. Между другото, част от тях ги и убивате.

Тоест единствената цел, която аз виждам, е как да вкарате бюджета в рамките на това, което някой ви е позволил. Няма по-голяма несправедливост от това да се окаже, че твоят живот зависи от парите, които имаше или които нямаш“.

Светлана Ангелова от ГЕРБ контрира, като обвини Кутев и левицата в арогантност, неточност и манипулиране и защити законопроекта:

„Промените в Закона за личната помощ целят запазване на часовата месечна ставка за личните асистенти. На следващо място, за следващата година парите за личната помощ се увеличават двойно - за следващата година 214 милиона лева и личните асистенти ще получат по-високо заплащане от тази година“.

Гласуването на промените бе съпроводено от протест.

Майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“ посрещнаха днес депутатите пред един от входовете на парламента.

По-късно, докато депутатите гласуваха, майките скандираха „убийци“ и запалиха димки, настоявайки поправките да бъдат оттеглени:

„Не гласувайте, няма да ви го простим! Не пипайте закона! Сега ще усетите гнева на българските майки, защото нямате право да отнемате човешки живот!“, скандираха протестиращите.

Според майките промените в Закона за личната помощ по-скоро целят „унищожаване на реформата в социалната сфера“, защото всички деца и хора с увреждания, имащи право на асистент, ще бъдат ощетени и лишени от права.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна