Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори в Либия на 24 декември догодина

Либийски военни край Триполи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Участниците в политическите преговори за Либия, които се провеждат в Тунис, определиха дата за произвеждането на избори, предадоха световните агенции, като цитират Стефани Уилямс, върховен представител на ООН за Либия.

Изборите ще се проведат на 24 декември догодина. „Това е символична дата, 70-ата годишнина от приемането на декларацията за независимост на страната“, отбеляза Уилямс.

Произвеждането на избори „изисква нова изпълнителна власт, която да обедини страната“, подчерта тя във видеоконферентен разговор с медиите. „Това изисква създаването на реформиран президентски съвет и обединено правителство на националното единство“, добави Уилямс. Постигнато е предварително споразумение за „пътна карта“.

Миналият месец международно признатото Правителство на националното съгласие и Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар се споразумяха за примирие. Много либийци обаче остават скептични за възможността опитите за постигане на мир да доведат до прекратяване на кръвопролитията, отбелязва Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени