Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мазнейков: Пътеката за Covid-19 не е достатъчно финансирана

Д-р Стойчо Кацаров: Не може да се упреква обществото, а да се оневинява правителството

Снимка: БТА

"Пътеката за Covid-19 не е достатъчно финансирана. Плаща се по 1200, а един пациент струва 1400 лева. Парите не са от НЗОК, а се отпускат целево от Министерството на здравеопазването", заяви пред БНР д-р Христо Мазнейков, управител на частната МБАЛ “Св. София”, който пръв предложи идеята за отделни Covid болници. По думите му така са прави в цивилизования свят:

"Вместо в 20 болници да се сложат по 20 легла, да концентрираме пациентите в една болница за 400 болни - там ще бъде събрана и нужната апаратура, целият ресурс". 

Д-р Мазнейков подчерта, че не иска нищо, а прави предложението болницата му да бъде превърната в специализиране за лечение на пациенти с Covid-19 в обществена полза:

"Искаме само пациентите да се чувстват добре".

24 пациенти има в Covid отделението на "Св. София", за които се грижат двама лекари и две сестри:

"Няма никакви свободни легла, чакат на опашка хората - един излиза, друг влиза", уточни той.

Според д-р Мазнейков не са необходими по-сериозни мерки и затваряне на държавата:

"Подкрепям премиера, който най-после зае позицията на доц. Атанас Мангъров. Държавата трябва да работи. Имаме хиляди жертви на катастрофи, а не сме спрели да караме коли. Ако стоим на 2 метра един от друг, нито един човек няма да се зарази. Това трябва да се вменява на хората. Имаме знания за заболяването и знаем как да се пазим. Просто хората не се подчиняват и не изпълняват това, което казваме. пътят, който правителството пое, е правилният". 

В предаването "Неделя 150" д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването, коментира:

"Как може да има 26 000 свободни легла според НЗОК и в същото време болните да обикалят болниците и да не могат да си намерят място? Защо карат хората да се тестват, след като не може правителството да организира контактните и поставянето им под карантина - това е най-ефикасният начин да се прекъсне предаването на коронавирусната инфекция? Управляващите трябва да отговорят. Ние като граждани много малко неща можем да направим".

По думите му не може да се упреква обществото, което е субект на мерките, а да се оневинява държавното управление, което е субектът, който постановява мерките.  

Д-р Кацаров подчерта, че правителството не е направило нищо, за да защити домовете за възрастни хора, въпреки че се знае, че те са най-уязвимата група от обществото.

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Христо Мазнейков и д-р Стойчо Кацаров в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна