Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече студенти по биологични науки в Нов български университет

Снимка: БГНЕС

На фона на намаляващия общ брой на студентите у нас се наблюдава ръст на желаещите да учат в здравни направления. Двойно повече млади лекари се обучават за последните 7 години.

Доц. д-р Николай Петров от Нов български университет потвърди, че от едва-две години има тенденция да нараства броят на студентите, които записват програми в направление „Биологични науки“. Епидемиологичната обстановка по думите му само е засилила интереса към тези направления. 

Големият интерес на студентите е насочен към откриване на нови лекарства, нови и алтернативни методи на лечение, посочи доц. Петров в предаването „Хоризонт до обед".

Отделно от това и извън пандемията той открои търсенето на лабораторни специалисти в болници и научни центрове, както и на специалисти за разработка на нови лекарства, дизайн на лекарствени продукти и други. 

Има голям глад на пазара за такива специалисти“, коментира преподавателят и увери, че завършилите специалностите от направление „Биологични науки“ имат пълна професионална реализация.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна