Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър „Кредо“ празнува 15 години с национално турне

Спектакълът „Каквото направи дядо, все е хубаво“ радва публиката в тежките условия на пандемия

Актьорите Нина Димитрова и Димитр Несторов в спектакъла „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен на театър „Кредо“
Снимка: Симон Варсано

Независимият театър „Кредо“ празнува 15 години от създаването си с национално турне. Обичаните актьори Нина Димитрова и Димитр Несторов радват публиката с един от най-дълго играните спектакли у нас „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по великия разказвач Андерсен. Световнопризнатият спектакъл се играе от 2005 година в България и по света и се радва на висока оценка от критиката и публиката. Има 8 международни награди, овации на 50 фестивала и 200 представления на 4 езика – български, руски, английски и японски.Спектакълът е носител на наградата „ИКАР“ на Съюза на артистите в България за принос към популяризирането на българския театър по света за 2008 година.

Снимка на плаката: Симон Варсано, дизайнер на плаката: Георги ВасевСъздателят на театъра Нина Димитрова припомня, че международната премиера на хитовия спектакъл е на 23 август 2005 година в Дания, където в рамките на честването на 200-годишнината от рождението на Андерсен, спектакълът се играе с огромен успех в 16 града в страната. Датската критика го определя като „Очарователна, шеметна игра, излъчваща топлина“ (вестник „Stiftstidende Arhus“, Дaния, 2005). На 11 ноември 2005 е националната премиера на „Каквото направи дядо, все е хубаво“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ в София, където театър „Кредо“ очарова със спектаклите си родната публика.

„Българите са преместили историята от периода на датското лято до ледовностудена ескимоска зима. Действието се развива на пазара, където всички имат само едно нещо в главите си: да спечелят. И в този замразен свят дядото живее само с мисълта как да достави радост своята мамичка и да получи нейната целувка. Дядото е зает само с любовта – без въобще да мисли каква може да бъде неговата печалба... Не е ли красиво? По-добро заключение едва ли може да се измисли днес“, пише датският вестник JP Arhus.

Автори на сценичната адаптация на „Каквото направи дядо, все е хубаво“ са Юрий Дачев и Нина Димитрова, която е и режисьор на спектакъла. Заедно с дългогодишния си партньор Васил Василев-Зуека, тя е автор и на сценографията, пресъздаваща приказната атмосфера на андерсеновия свят и впечатляваща публиката със своята красота, въображение и мултифункционалност.

Нина Димитрова играе в партньорство с Васил Василев-Зуека до 2012 година. През 2013 година тя вече излиза на сцената с талантливия актьор Димитр Несторов, неин студент от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, с когото вече 7 години печелят овациите на зрителите в България и зад граница.

Националното юбилейно турне на театър „Кредо“ със спектакъла „Каквото направи дядо, все е хубаво“ се осъществява с подкрепата на Министерство на културата.

До момента спектакълът гостува на тазгодишното издание на фестивала „Забранено за възрастни“ в Смолян,след това се игра в Русе, Силистра и Добрич.

През ноември юбилеят ще бъде отбелязан в Театър 199 „Валентин Стойчев“, партньор на „Кредо“ и копродуцент на спектакъла. На 24 ноември зрителите ще се потопят в сНЕЖНАТА комедия„Каквото направи дядо, все е хубаво“, а дни преди това на 21 ноември могат да гледати новата версия на култовия спектакъл „Шинел“ по Гогол, където Стелиан Радев партнира на Нина Димитрова.

Националното турне ще продължи със спектакъла „Каквото направи дядо, все е хубаво“ на 2 и 3 декември в Стара Загора и ще завърши на 5 и 6 декември в Бургас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна