Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм показва "омразните" контрольори като хора

Кадър от бъдещия филм

Филм за агресията в градския транспорт и на улицата. Така резюмират документалния филм "Стражарите на нашата съвест", който се снима в момента под режисурата на Станислав Дончев.

Камерата проследява всекидневни моменти и конфликти на хора на различна възраст, но с професии, които упражняват някакъв контрол – в градския транспорт, за неправилно паркиране, служители на реда (катаджии), призовкари.

Някои наричат тези професии „най-омразни“, но те са необходими за обществото, обясни пред Радио София проф. Петя Александрова, преподавател в НБУ и съсценарист на филма (заедно с Теодора Дончева).
„Върху тях се изсипва това неудобство, което изпитват гражданите, когато нарушават правилата. От една страна всеки осъзнава, че трябва да има закон и ред, но всеки ден някой на дребно, хитряшки ги нарушава. Във филма показваме, че хората контрольори са нормални хора като нас, имат свой живот, с хобита и лични интереси. Но непрекъснато усещат, че са прицел и обект на неприязън и агресия.“

Петя Александрова уточни, че снимачният процес не върви гладко, заради епидемията (в момента в градския транспорт не се налагат глоби, а се продават билети), а и заради изискването и стремежа да се запази достойнството на нарушителите (оператор е Стефан Бояджиев).

„Идентифицираме се с нашите герои, гледната точка на нарушителите ще остане зад кадър. Това не е публицистика, търсим наблюдението“, допълни сценаристката.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Петя Александрова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени