Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри договор с CureVac за първоначална покупка на 225 млн. дози Covid ваксини

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия одобри договор с европейската фармацевтична компания CureVac за първоначална покупка на 225 млн. дози ваксини от името на страните-членки с възможност за закупуване на още 180 млн., когато бъде доказано, че ваксината е безопасна и ефективна срещу Covid- 19.

Това е петият договор, който Комисията одобрява, след сключените с компаниите с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV and BioNtech-Pfizer.

Наскоро тя приключи успешно и проучвателните разговори с Moderna. Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел обаче предупреди по-рано във вторник Европейския съюз, че продължителни преговори за закупуване на разработваната от компанията ваксината срещу Covid-19 могат да изложат на риск своевременната доставка на дозите, тъй като "приоритет се дава на съществуващите договори, някои от които са подписани преди месеци". 

Базираната в Германия компания CureVac подписа договор за заем в размер на 75 млн. евро с Европейската инвестиционна банка през юли за развитието и производството на широка основа на ваксини, в т.ч. и срещу коронавирус.

"До момента Комисията е осигурила най-малко 1,2 милиарда дози и изпълнява ангажимента си да гарантира равен достъп до безопасни, ефективни и достъпни ваксини не само за гражданите на Европейския съюз, но и за най-бедните и най-уязвимите хора в света“, заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна