Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законодателен пакет за Covid ограничения и водни оръдия срещу демонстранти в Германия

Берлин, край Бранденбургската врата - 18 ноември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Берлин използва водни оръдия срещу демонстранти, протестиращи в центъра на Берлин срещу Covid ограниченията, предаде Асошиейтед прес.

До използването на водните оръдия се е стигнало, след като протестиращите се възпротивили на призивите на полицията да спазват дистанция един от друг и всички да носят маски.

Някои демонстранти в отговор започнаха да хвърлят пиратки по полицията.

По-рано днес няколко хиляди демонстранти, надуващи свирки и дрънкащи с тенджери, се събраха в центъра на Берлин, за да протестират срещу плановете на Ангела Меркел да даде на правителството правомощия за засилване ограниченията в условията на Covid 19, предаде Ройтерс.

Двете камари на германския парламент ще приемат съответното законодателство в тази насока по-късно днес, отбелязва БТА.

Нормативните актове могат да позволят на правителството да налага рестрикции върху социалните контакти, както и да въвежда правила за носене на маски, за забрани за пиене на алкохол на обществени места, за затваряне на магазини и за спиране на спортни прояви.

Наблюдатели посочват, че нормативните актове ще дадат на правителството прекалено много права и ще застрашат гражданските права без одобрението на парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна