Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Михайлов: Държавата да предприеме разяснителна кампания, нацията е стресирана

Огромният брой от пациентите могат да се лекуват в домашни условия, казва депутатът лекар, който е доброволец в Свищов

Проф. Георги Михайлов
Снимка: БГНЕС

Лечението на това инфекциозно заболяване не се различава съществено от лечението на всички други респираторни инфекции, каза пред БНР проф. Георги Михайлов от БСП, който е лекар и в момента лекува Covid пациенти в болницата в Свищов. Според него е наложително държавата да предприеме разяснителна кампания.

Защото ние виждаме на терен стреса в нацията. Хора, които не се нуждаят от болнично лечение, настояват да бъдат приети в болнично заведение. Най-накрая трябва да се разбере, че това не е особено опасна инфекция. Смъртността ѝ е – те го публикуваха вече големите специалисти в света, не българските оратори, които говореха, че смъртността е застрашително висока – тя е 3 на 1000. Това трябва да го чуе, да го разбере (народът – бел. ред.) Трябва да има кампания, която да достигне до съзнанието на всеки български гражданин. Да се разбере, че това не е особено опасна инфекция, че спокойно огромният брой от пациентите могат да се лекуват в домашни условия. Че не бива да се самолекуват, както се случва, че не могат хората да се „помпат“ с кортикостероиди и с хепарин“, подчерта Михайлов в предаването „Преди всички".

Драматизирането на ситуацията не е полезно в момента, категоричен е проф. Георги Михайлов. Не е момент да говорим за кардиналните проблеми, които са известни на системата, сега е време за оперативни решения, изтъкна той.  

Картината в болницата в Свищов продължава да бъде сериозна. Става дума за застаряващ личен състав, за материална база със скромни възможности. Няма възможности за дихателна реанимация. Основните проблеми са свързани с кадровия състав – хора в пенсионна възраст и придружаващи заболявания, което създава у тях тревожност. Извън Covid отделението работи само това за диализа – така описа ситуацията в Свищов Георги Михайлов. 

В момента в лечебното заведение има настанени около 40 души. Ситуацията е динамична, всеки ден се изписват много оздравяващи и се приемат много хора. Лекари от други градове са готови да се присъединят към екипа, разказа депутатът лекар. Той обаче е на мнение, че с доброволчески акции няма да се структурират проблемите в здравеопазването“, заяви Михайлов.

Covid болниците са вариант за предпазване на цялата система от заразяване, смята Георги Михайлов. Той цитира статистики от САЩ, където основните причини за смъртност си остават социално значимите заболявания.

„Чудото“ в Мадрид и Словакия се дължи на масово тестване, отбеляза още Георги Михайлов. Той припомни, че в Дания вчера бе разкрит център за масово тестване с капацитет 8 хиляди проби на час и посочи, че България е на едно от последните места по тестване на населението. Михайлов добави, че е „извън всякакъв професионализъм“ в общественото пространство да се подхвърлят твърдения, че от масовото тестване няма смисъл, защото давало само моментна снимка.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени