Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Пеканов: Държавата е абдикирала, ако сравним с мерките в страните от ЕС

Снимка: личен архив

"Държавата е абдикирала, ако сравним с мерките, които се вземат в Австрия и в други страни от ЕС", каза пред БНР Атанас Пеканов, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания, в коментар на ситуацията в България в условия на разрастващата се коронавирусна криза.

Той сподели притеснението си от ситуацията в България и определи противоепидемичните мерки като напълно недостатъчни.

Икономистът посочи данни на сайта на Оксфорд, според които страната ни е с най-високите нива смъртност на 1 милион души в цяла Европа за последните дни.  

"В Австрия тази седмица влезе в сила т.нар. пълен локдаун - всички магазини са затворени, освен супермаркети и аптеки, хората са призовани да работят от вкъщи и да ограничат до минимум контактите си. Мисля, че хората спазват тези мерки, имахме две седмици преди това по-меки мерки, които вече дават резултат. Случаите на Covid-19 намаляха", обясни още Пеканов. 

Според него България се е справила добре при първата вълна на епидемията - и в здравен смисъл, и в икономически, но сега:

"Без достатъчни мерки на затваряне - през декември ще продължи да ескалира сегашната ситуация и икономическата активност по Коледа ще е много по-ниска от други години. Сами ще си предизвикаме загуби в икономиката".

Атанас Пеканов посочи, че в ситуацията, в която се намира в момента България, не може в държавния бюджет да се подходи по друг начин, освен със сериозни социални разходи.

"Въпросът е да не бъдат насочени само в сфери, които отдавна трябваше да бъдат реформирани. Например, покачването на такива разходи можеше да се случи и преди, а сега изглажда като купуване на гласова. Много хора споделят тази загриженост, че мерките не са точно антипандемични, а са насочени по-скоро към изборите догодина", каза той.

Интервюто на Даниела Големинова с Атанас Пеканов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна