Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еко за деца и не съвсем

„Три приказки“ от Умберто Еко, илюстрирани от Еудженио Карми и преведени от Нева Мичева на български – това е гаранция, че книгата с твърди корици ще стигне до повече читатели. Какво ще намерят те в нея? Със сигурност не приказки за малки деца. Книгата трябва да се чете с възрастен, с по-голям близък, но тогава изниква въпросът защо е написана като за деца... 

Две от приказките – „Бомбата и генералът“ и „Тримата космонавти“ не могат да бъдат разбрани напълно без обяснение на контекста. Писани са през 1966 година, когато съществува противопоставяне между Запада и Източния блок. Темата за атомната заплаха, както и темата за космическата надпревара между големите държавни като Америка, Съветския съюз и Китай, днес подлежат на по-обстойно обяснение. Тук „на помощ“ идват илюстрациите, които допълват написаното от Еко. 

Третата приказка „Гномите от Гну“ е на съвсем актуална тема – екологията и опазване на природата. Написана е през 1992 година и нея днешните деца няма как да не я разберат веднага, защото живеят в тази реалност, чуват постоянно за проблема и пр. Хубавото е, че Умберто Еко успява да намери начин да се шегува дори на тези мрачни теми.

Чуйте Нева Мичева.

Снимки – изд. Лист
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия