Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Шаркова: Жертви на ситуацията са медицинските специалисти и пациентите

Болниците изнасят епидемията за сметка на политическото спокойствие, казва специалистът по медицинско право

Снимка: архив

„Нашият законодател отново е реактивен. В хода на разгорелите се проблеми около контрола на епидемията той се опитва да направи нещо, което можеше да бъде направено преди месеци. Виждаме, че се гасят пожари с кръпки в законодателството, които са безкрайно неудачни“. Този коментар направи пред БНР специалистът по медицинско право адвокат преди парламентът да гледа предлаганите от ГЕРБ промени в Закона за здравето. Те предвиждат поставянето под карантина да може да става чрез телефон или чрез имейл. 

През изминалите месеци регионалните здравни инспекции не бяха подкрепени адекватно – нито кадрово, нито финансово, смята Шаркова. Според нея РЗИ не са били обезпечени дори технологично за изготвяне на предписанията и епидемиологичните анализи чрез автоматизиране на тази дейност.

„Те нямат достатъчен капацитет да се справят. Те са поставени в тази ситуация, както и болниците са поставени - в тежката ситуация да изнесат епидемията за сметка на политическото спокойствие“. 

„Резултатите от предприетите до този момент мерки са очевидни. Здравната ни система с всичките ѝ недъзи и без да имаме епидемия, е изоставена да се справя сама с тази ситуация. Неколкократно чухме от управляващите, че лекарите са героите, те са юнаците, които трябва да изнесат тази епидемия за сметка на по-либералната политика спрямо тази епидемия – да не се допусне пълно затваряне, за да може да се спаси икономиката“, коментира Шаркова в предаването „Преди всички“.

В момента наистина всички са като на бойно поле и това ще доведе до много повече жертви, подчерта специалистът по медицинско право. „Жертвите в тази ситуация са оставени да бъдат медицинските специалисти и пациентите“.

Разкриваме легла, за да оправим статистиката и да обясняваме в процентно съотношение колко незаети легла имаме, а същевременно няма достатъчно медицински персонал, допълни Шаркова. 

Не се състави ясен и точен план как да се действа при наличие на конкретна статистика и ясни данни и това е голям грях спрямо гражданите, подчерта още тя.

Не знаем критериите, по които се изготвя статистиката, отбеляза Мария Шаркова. По думите ѝ не е ясно починалите за едно денонощие дали са починали само в болници или броят им включва и починалите в домашни условия. Същото се отнася и до броя на заразените.

Защото това са само хората, които са се тествали с PCR. Колко още не се тестват и колко се тестват с антигенните тестове е съвсем друг въпрос“. 

Интервюто с Мария Шаркова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна