Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събирачът на книги

Росен Петков
Снимка: Личен архив

Какво ни казват книгите като културен и исторически артефакт – разказва Росен Петков – колекционер на редки и ценни книги и изследовател на печатни артефакти. Той задълбочено се интересува от материалите за изработването на книгите в своята колекция  – хартията, подвързиите, цялостното оформление и печат. Професионално му амплоа е в сферата на дигиталните изкуства. Също така се занимава с компютърна графика и дизайни – сфера, в която осъществява и преподавателска дейност.

Колекцията си започва да събира първо чрез книги, които придобива по наследство. В последствие започва и сам да закупува книги или да ги получава като подарък от свои приятели библиофили. Петков е с ясното съзнание, че книгата е цяло море и е на мнение, че, ако човек иска сериозно да се занимава с такава колекционерска дейност, е добре да набележи своя тематичен фокус. Неговата любима темата е модернизмът, а в българската литература той открива две направления – ранния модернизъм и сецесион; другия определя като модернизъм със социални нотки, в които се открива желание в България да се привнесат европейски художествени практики. 

Като примери за втория тип Росен Петков определя работата на творци като Гео Милев, Христо Ясенов, Крум Кюлявков, както и модернизмът, който той открива в предвоенния период в изданията на стихосбирките на Никола Вапцаров и др.

Колекцията му наброява повече от 10 000 книжни тела, като сред тя има и старопечатни книги, които показват духа на времето преди Освобождението. Росен Петков поддържа и блог и две фейсбук страници, в които споделя експонатите от своята колекция, както и разяснителни материали към тях. „За старите книги и компютърните изкуства” е посветена на наши интересни издания, а „Bookbinding design” е насочена изцяло към подвързии на книги. 

В разговора на водещата на предаването Ирина Вълчанова с Росен Петков ще научите още и за популярната през средните векове ленена или парцалива хартия и за влезлите по-късно памучна и дървесинна. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна