Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинският университет в София поощрява студентите доброволци финансово

Акад. Лъчезар Трайков
Снимка: Личен архив

Четири месечни стипендии или заверка на стаж ще получат студентите доброволци от Медицинския университет - София, в зависимост от това кой курс са. Това каза пред Радио София ректорът на висшето училище акад. Лъчезар Трайков. Той прикани студентите медици, решили да положат доброволчески труд, да се регистрират в специална форма на сайта на университета, за да получат поощрителното възнаграждение.

"Прекланяме се пред ентусиазма на тези млади хора и пред факта, че те споделят ценностите, които всеки лекар трябва да носи в себе си. В същото време ги приканваме да не пропускат учебни занятия. Ние от своя страна ще положим всички усилия да получат максимално качествено образование“, посочи акад. Трайков.

Медицински университет-София вече разполага и използва платформа за дистанционни упражнения и обмен на информация. В същото време по избор се дава възможност за присъствени упражнения в малки групи (5-6 души), обясни акад. Трайков.

Ректорът е поставил задача на екипа си да се подготви кандидатстване за ВУЗ-а онлайн – подаване на документи, записване и т.н.

Започнала е подготовката и за първия симулационен център, който ще бъде в Александровска болница.

Пред университета така или иначе стоят предизвикателства. Covid епидемията създаде необходимост от ускоряване на нужните реформи, обясни акад. Лъчезар Трайков и припомни, че още при кандидатирането за поста е обещал въвеждането на модерно, дистанционно обучение, симулационни центрове и т.н. Всичко това сега е на дневен ред, с още по-остра наложителност и е трябвало да се действа „с летящ старт“.

Цялото интервю на Катя Василева с ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков за това как протичат в момента практическите обучения на студентите по медицина от горните курсове, колко студенти работят в Covid отделенията, подготвени ли са за това, как висшето учебно заведение подкрепя и подпомага работата на студентите по медицина като доброволци в звената с пациенти, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна