Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Угърчинска:

Мерките срещу пандемията във Франция – пиковият момент премина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какъв е ефектът от мерките срещу Covid-19 във Франция, намалява ли броят на болните, сближават ли се позициите на хората "за" и "против" след тези дни на затваряне? Коментар в "Нашият ден" прави Румяна Угърчинска, журналист, която живее във Франция.

"Да, броят на заразените намалява. Пиковият момент премина – той беше някъде около 12 ноември. Но Франция все пак беше шампион на заразяването през тази есен – около 11 октомври броят на заразените беше стигнал до 80 хиляди! Сега благодарение първо на вечерния час, който беше въведен още октомври, и на карантината, на локдауна – вече броят на заразените спадна до 21 хиляди души вчера. Това показа статистиката."

Вижда ли се краят на карантината и на проблемите в икономиката 

"Най-много се наблюдава броят на пациентите в спешни отделения – местата са общо 9000 – в момента са заети над 7000, от които 4600 само за Covid спешни случаи. Решенията на правителството и на санитарните специалисти се диктуват от това каква е заетостта на леглата в спешните отделения във Франция. Броят намалява. Надяват се да се предвиди облекчение от следващата седмица – първо ще се разреши на някои сектори от търговията да отворят. Дори беше взето решение Черният петък да се отложи за 4 декември, за да може търговците да се възползват." 

Румяна Угърчинска предполага, че мерките ще бъдат отслабени още в края на ноември – има вече и поглед към празниците. Тя коментира и дебатите по ваксините.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна