*0v,ld(r"Ǥ"Ǥx"Ǥ Ǥ𚴤H"Ǥ/blagoevgrad/Idei_Interesi_Biznes/broadcasts){H retu"Ǥx"Ǥ"Ǥ"Ǥ8ɤ"ǤЗдравен компасargUϣ:݌& if"Ǥ"ǤP#Ǥx"Ǥ(#Ǥ/blagoevgrad/zdraven-kompas/broadcastsUX t.srh#ǤP#Ǥ#Ǥ"Ǥ#ǤАз, Буки, Ведиdocume_71. 'ht#Ǥ#Ǥ $ǤP#ǤDcͤ$Ǥ/blagoevgrad/Az_Buki/broadcastm! 'Pa8$Ǥ $Ǥ$Ǥ#Ǥh$ǤПриемна в ефирhttpE/4^&book$Ǥ$Ǥ$Ǥ $Ǥ$Ǥ/blagoevgrad/priemna-v-efir/broadcastc냻+func%Ǥ$Ǥp%Ǥ$Ǥ@%Ǥ/var/www/html/bnr/app/BNR/View/header.html.creW ));t.%Ǥp%Ǥ%Ǥ$Ǥ%Ǥe8ce14eb45298d8e5afcb83a4c2fb06162d3a16f.inser68!; &Ǥ%ǤX&Ǥp%Ǥ0&Ǥ3312865406601367c919c09-33414459site="" class='article-page mc-1144' >
Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Панкев: Планинският туризъм в България става все по-популярен

Иван Панкев
Снимка: Станислава Пирчева

Автор на книгата „Планините на България“ е Иван Панкев, пътешественик, за когото фотографията е движещата сила за редица приключения. Роден е и е израснал в Пазарджик.

Колкото повече пътувам по света, толкова повече харесвам България“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Иван Панкев.

Той сподели, че първата му страст е била посещението в планините в България.

Планинският туризъм в България става все по-популярен, което е хубаво от една страна, защото колкото повече хората опознават нещо, толкова повече са склонни да го обикнат и пазят, но от друга страна тенденцията е хората да се насочват към една шепа дестинации и тогава става прекалено голям антропогенният натиск. Седемте Рилски езера са показателни в това отношение“, допълни Панкев.

Снимка: личен архив

Два месеца е отнело написването на текстовете в книгата „Планините на България“.

Много обичам да си бера билки и където и да ходя, винаги имам една торбичка със себе си и си откъсвам жълт кантарион, мащерка и после цяла зима си правим вкъщи чай само от билки, които сами сме си набрали“, сподели пътешественикът.

Дивите обитатели се плашат от хората и има защо.

„Ако чуят приближаването на човек, задължително ще избягат. По-опасно е, ако успееш да ги издебнеш, без да те усетят“.

Разказът му „Животът е в подробностите” печели Наградата на публиката в конкурса на Софийски планински клуб за кратък разказ „Под върха” (2016 г.), а година по-късно „В края на деня” грабва още две отличия в следващото издание на същия конкурс, включително за „Най-добро перо“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна