Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължителни маски за учениците от V до XII клас, които се връщат в клас

| обновено на 23.11.20 в 18:29
Снимка: БНР

На много места в страната учениците се завърнаха от днес в класните стаи. От тях вече се изисква да носят маски и в часовете, продължава да е задължително носенето им и в общите части на училищата. В училищния двор учениците и учителите ще могат да са без маска или шлем, когато няма взаимодействие с друга паралелка.

Дистанционно поне до края на месеца ще се обучават учениците от 6-и до 12-и клас в столицата.

Всички ученици от 5-ти до 12-ти клас се връщат към онлайн-обучението за следващите две седмици в област Пловдив.

Така ще учат до края на месеца и учениците от 6-ти до 12-ти клас в Бургас и в 20 гимназии в Хасковско.

Почти всички деца във Враца и в Монтана се върнаха днес в училище. Така е и в Стара Загора. Там само в едно училище ще се учи онлайн до 27 ноември.

Повечето училища в Благоевградска област ще приемат само 50 на сто от учениците. Останалите ще участ дистанционно. В част от гимназиите в града в класните стаи се завърнаха учениците от 8-и и 12-и клас, а останалите ще учат онлайн поне още седмица.

В Плевен се въвеждат графици, за да не се събират на куп повече от половината ученици.

Присъствената форма на обучение се възстановява в почти всички училища в Русенска област, освен за учениците от 5-и, 6-и и 7-и клас, които през следващите две седмици ще учат от вкъщи.

Само две училища в Добричка област продължават работа в електронна среда.

Природоматематическата и езиковата гимназия в Сливен преминаха на обучение в електронна среда за две седмици. В двете учебни заведения заболелите са около и над 15 % от общия брой на учениците.

До 4 декември е удължено дистанционното обучение в Шуменска област.

Само в 5 училища в Ямболско продължават с обучение в електронна среда.

Учениците в Смолянска област учат присъствено, с изключение на основното училище в село Давидково, което до 3 декември е преминало на обучение в електрона среда заради много отсъстващи учители.

Съгласно новата заповед на Министерството на образованието и науката всички ученици от 5 до 12 клас, които се връщат в класните стаи, трябва да бъдат с предпазни маски по време на часовете.

Пред БНР заместник-министър Таня Михайлова уточни, че въпросните ученици могат да не носят маските през цялото време, докато са в училище:

„Може да се прецени по време на часовете, когато се отварят прозорците в класната стая, съответно при дейности, за които не се изисква да бъдат с маска, за ученици, които имат съответно здравословни причини, когато са навън и се спазват дистанция и не се смесват, естествено, че няма бъдат с маска“, каза тя в края на миналата седмица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна