Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юлиан Попов: В Черно море има подходящ вятър за енергия

Юлиан Попов
Снимка: Ани Петрова

За пръв път Европа има стратегия за възобновяемата енергията от разположени в морето инсталации. Тя беше представена в края на миналата седмица. В нея присъства и Черно море, което за пръв път попада в стратегически документ, свързан с производството на ток от офшорен вятър. Стратегията поставя изключително високи цели, а за постигането им според оценките на Европейската комисия до 2050 година са необходими 800 милиарда евро инвестиции.

Производството на ток от вятър, не на сушата, а вътре в морето, е технология, която много бързо се налага на пазара, казва пред БНР Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация. 

"Европейската комисия беше натоварена да изработи стратегия, с която се поставя една цел - да се повиши капацитетът, изграден в Европа, от сегашните 12 гигавата на 60 гигавата през 2030 година, което е пет пъти увеличение и 300 гигавата до 2050 година, което е 25 пъти увеличение от днешната база".

Първите офшорни инсталации са построени преди около 30 години. Те са с малки турбини и са фиксирани за дъното на плитките места в морето.

"Сега вече най-големите турбини са действително огромни, понякога ги сравняват с Айфеловата кула, те се строят много навътре в морето и когато дъното е сравнително плитко - да речем 20 метра, 30 метра, те са забити в дъното, но все повече и повече се развива технологията за плаващите турбини, те са подобни на петролните платформи и дори има доста проучвания за това как фирми, които доминират пазара на офшорния нефт и газ, имат много добра позиция в развитието и разработването на плаващи платформи за офшорен газ", подчерта Юлиан Попов. 

Изследванията показват, че в Черно море има добър, подходящ вятър за енергия.

"Първо, трябва да бъде изучено и да се изградят пилотни проекти, в които да се види какъв е точно потенциалът, на кои места. Също по какъв начин взаимодействат едни потенциални проекти с околната среда, кои са добрите места за фиксирани турбини и кои са добрите места за плаващи турбини. Българското Черноморие е сравнително дълбоко. Техническият потенциал за България е за 2 гигавата фиксирани и 24 гигавата, което е огромен потенциал, плаващи", изтъкна Попов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.