Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ четене на бюджета в пленарната зала

В окончателните текстове на държавния бюджет се премахва промяната за бързите кредити, предложена от Спас Панчев

| обновено на 25.11.20 в 00:04
Пленарното заседание започна с проверка на присъстващите отЦвета Караянчева заради онлайн включването на депутати.
Снимка: БТА

Днес народните представители ще продължат работата си по окончателното приемане на финансовата рамка догодина, която вчера Народното събрание обсъждаше на второ четене.

Вчера депутатите гласуваха бюджета на НЗОК и Държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева догодина. Това ще е сумата на възможните разходи на касата, решиха окончателно народните представители.

Пленарното заседание започна с проверка на присъстващите от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева заради онлайн включването на част от депутатите.

Междувременно стана ясно, че в окончателните тестове на държавния бюджет ще бъде премахната промяната за бързите кредити, гласувана по предложение на независимия депутат Спас Панчев.

В нея се залагаше възможност за двойно оскъпяване на задължението, ако то не е коректно обслужвано.

Финансовата рамка за догодина е изчислена при спад на икономиката от 3 на сто, макар и мнозина експерти да смятат тази прогноза за много оптимистична. Ако тя се реализира, дефицитът в хазната ще бъде близо пет милиарда лева и половина.

Финансовата рамка разрешава поемането на нов държавен дълг до 4,5 милиарда лева.

Основните параметри - от догодина минималната работна заплата ще бъде 650 лева. За медиците на първа линия - ръстът на възнагражденията ще бъде 30 на сто, за служителите в публичния сектор - 10%.

След протести на полицаите, които също работят на първа линия, им бе обещано ръст на възнагражденията от 15%.

Пенсиите ще се увеличават от 1 юли по швейцарското правило, но най-ниската ще стане 300 лева от 1 януари. Пенсионерите ще получават добавки от 50 лева през януари, февруари и март.

Родителите с най-ниски доходи ще могат да получават помощи, а всички - да се възползват от намаляване на данъчната основа. Това бе една от най-спорните теми между първо и второ четене. В крайна сметка коалиционните партньори се споразумяха, че за едно дете в домакинство трябва да останат 450 лева, за две - 900 лева, а за три - 1350 лева.

Какво означава най-ниски доходи - за семействата с месечен доход до 410 лева на човек, месечната помощ е 40 лева за едно дете, 90 лева - за две, за три - 135 лева, за четири - 145 лева, а за всяко следващо помощта за семейството нараства с 20 лева. Домакинствата с доход между 410 лева и 510 лева ще получават 80% от размера на изброените помощи.

Само за догодина - 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и осигурителен стаж - мярка, свързана с пандемията от Covid-19.

В бюджета има заложен буфер от 600 милиона лева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна